Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Mol – szárnyalt és visszaesett, mi jön most?

Múlt kedden igencsak jó napja volt a második legnagyobb hazai blue chipnek. A Mol árfolyama ugyanis valósággal szárnyalt, miután pozitív hír érkezett a vállalatcsoporttal kapcsolatban. Azóta történt némi visszaesés, de még most is jócskán 2800 felett tartózkodik az olajmulti részvényeinek árfolyama. Közben pedig technikai elemzés is érkezett a Molról.

Mol – megállapodás a kormánnyal

A Mol előző heti közleménye szerint megállapodás született a bányajáradék új szabályairól a Magyar Állammal. Innentől amíg a Mol a szénhidrogén-termelés minimális szintjeit teljesíti, visszamenőlegesen 2023. szeptember 1-től csökken a bányajáradék. A Portfolio.hu akkori összefoglalója szerint a szerződés aláírásával a Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék várhatóan legfeljebb 400-450 millió dollárral csökken a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban. A Mol szerint így újra megtérülhetnek majd a kitermelői beruházások, ezzel Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonsága javulhat. Nem meglepő, hogy a piac pozitívan reagált a hírre, hiszen a Mol körüli egyik legfontosabb befektetői aggodalom a közterhek és elvonások kifejezetten magas szintje.

Mol – technikai elemzés

A fenti hír után tehát szárnyalt az árfolyam, azóta viszont az akkori csúcsoktól némileg eltávolodott a részvény árfolyama. Az OTP Elemzési Központ tegnap technikai elemzést adott ki a Mol részvényeinek grafikonjára vonatkozóan is. Egyetlen papír, ami jól néz ki, csak a probléma az, hogy nem látni jelentősebb emelkedési esélyt – írják. A 2813 felett még a júliusban lefele hagyott rés lehetne részben betölthető, mivel a 2656-2813 közötti mozgásból a célár a 2969-es szint környékére adódik az OTP elemzői szerint. Ha visszaesne 2813 alá, akkor elhalhatna az emelkedési kísérlet és jól kinéző grafikonból negatív kép rajzolódna ki – áll az elemzésben. Ellenállásként a 2969, a 3125 és a 3438 lettek megjelölve, míg támasz a 2656, a 2500 és a 2375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!