Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Államadósság – meglepő számok, fellélegezhet az ország?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány nappal ezelőtt frissítette a forint piaci kibocsátási tervét a 2023 októbere és decembere közötti időszakra. A kibocsátási terv alapján az államadósság csökkenhet a forintos kincstárjegyek és kötvények tekintetében, hiszen több lejárattal számolnak, mint kibocsátással. Az év összességében ugyanakkor – részben a devizakötvényeknek köszönhetően – nőhet az egy főre jutó adósság is.

Államadósság – így alakulhatnak a lejáratok és kibocsátások

Diszkont Kincstárjegyből (DKJ) 3 futamidő is létezik, 3 hónapos, 6 hónapos, valamint 12 hónapos kötvények léteznek. A 3 hónaposból ebben a negyedévben 202 milliárd forint lejárat várható, míg ezzel szemben 240 milliárdos kibocsátásra készül belőle az ÁKK. Ennek a típusnak az állománya tehát még nőhet is. Nagyon más a helyzet a 6 hónapos társánál, ahol a 230,5 milliárdos lejárat ellenében mindösszesen 100,5 milliárdos kibocsátással számol az állam. Szintén csökkenhet a 12 hónapos kötvények állománya. A 229 milliárdos lejárathoz 105 milliárdos kibocsátás társul majd. Összességében így 445,5 milliárd forint értékben bocsáthat ki DKJ-t az államadósság kezelője, míg 661,5 milliárd forint értékben járnak le kincstárjegyek.

Az államkötvények esetében is jelentős lejáratokra kell készülni, a 2023/A kötvény 676,8 milliárdos tételt jelent ebben a tekintetben. A csereaukciókkal és visszavásárlásokkal együtt így 851,3 milliárdos lejárat várható ebben a negyedévben. Kibocsátásra csupán 802,4 milliárd forint értékben kerül sor. Közel 50 milliárdos csökkenés tehát itt is lehet a kibocsátási terv alapján.

Nem készül tehát túl sok plusz forrás bevonására az ÁKK a forint piaci kibocsátásokból az év hátralévő részében, ez az államadósság állományában is látszódhat majd. A DKJ-k és az államkötvények összesített lejárati összege ugyanis közel 1513 milliárdos lesz a tervek szerint. Kibocsátásra pedig kerekítve 1248 milliárd forint értékben kerülhet sor. Természetesen nem biztos, hogy pontosan a tervek szerint alakulnak a fentiek, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva érdemes azért ezekből a számokból kiindulnunk.