Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Bomba bejelentés, Kínában jöhetnek az önvezető légitaxik

A guangzhoui székhelyű Ehang közölte, hogy a Civil Aviation Administration of China (CAAC) típusengedélyt adott a teljesen önvezető EH216-S AAV drónra. Ez két utas szállítására képes. A CAAC az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatóságának (FAA) kínai megfelelője. Az Egyesült Államokban jegyzett Ehang azt állítja, hogy ők az elsők a világon, akik ilyen típusbizonyítvánnyal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy utasokat szállító autonóm elektromos (eVTOL) repülőgépekkel repülhessenek.

A minősítés könnyít a légitaxit

A minősítés jelentősen megkönnyíti a vállalat számára, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Délkelet-Ázsiában is hasonló tanúsítványokat szerezzenek kereskedelmi üzemeltetéshez. Ezt közölte Huazhi Hu vezérigazgató a CNBC-nek adott interjúban.

„Jövőre el kell kezdenünk a tengerentúli terjeszkedést” – mondta, megjegyezve, hogy a hatóságoknak még ki kell alakítaniuk a kínai légialkalmassági bizonyítvány kölcsönös szabályozásának folyamatát. Az Ehang részvényeinek árfolyama idén csaknem megduplázódott, mielőtt hétfőn ideiglenesen leállították a kereskedést „egy közelgő bejelentés miatt, amely egy nagyon jelentős fejleményről szól az üzleti fejlődéssel kapcsolatban”. A kereskedés pénteken folytatódik majd. A cég piaci kapitalizációja körülbelül 1 milliárd dollár értékű.

Globális intézkedések

Az amerikai FAA júliusban közzétett egy tervezetet, amely utat mutat a hasonló autonóm repülő járművek engedélyezésére nézve, igaz, kezdetben még pilótáknak kötelező a fedélzeten ülniük. A kaliforniai székhelyű Joby Aviation, az Egyesült Államok egyik vezető iparági szereplője a hónap elején bejelentette, hogy repülési tesztprogramját a távvezérlésről kiterjesztette fedélzeten ülő pilótákra – de utasokról még nem tettek említést.

A Jobynak szerződése van az amerikai légierővel, amely a cég állítása szerint akár 131 millió dollárt is érhet. Kínában a szabályozó hatóságok egyengetik az utat az autonóm repülő járművek minősítésének megszerzéséhez. Júniusban Kína új szabályokat adott ki a teljesen pilóta nélküli járművek repülésére vonatkozóan. A tervek szerint ezek a szabályzatok 2024. január 1-jén lépnek majd hatályba – áll a CNBC hírügynökség jelentésében.