Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

DAX – mi vár rá a háborúk árnyékában?

Július végén még történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsdeindex, a DAX. Az azóta eltelt kevesebb, mint 3 hónapban azonban nagyot fordult a világ a vezető részvényindexekkel, és így a DAX esetében is jelentősebb esést láthatunk. Közben pedig technikai elemzés is érkezett az index esetlegesen várható mozgásáról.

Háborúk mentén

A német tőzsde szempontjából egyik háború sem jön túl jól. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus a földrajzi és így gazdasági közelség miatt problémás, míg az izraeli háború az alapvető nemzetközi befektetői légkört ronthatja. Akár van ugyanis közvetlen érintettség, akár nincs, mégis meglátszik a börzéken a geopolitika is – erről itt írtunk bővebben.

Emellett a tartósan szigorú monetáris politikától való félelem is ott van, még akkor is, ha az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre leállt a kamatemelésekkel. Érkezik azonban a gyorsjelentési szezon is lassan, itt a DAX komponensek adatsoraira is érdemes lehet figyelnünk majd.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ ma technikai elemzést adott ki a DAX-ra vonatkozóan is. Több lefele hagyott rés is tolja szépen a hosszabb emelkedő trendvonal felé a DAX-ot az OTP elemzői szerint, amelynek a törése tudna igazán teret nyitni. Az augusztus elején adott első komolyabb eladási jel óta semmi nem utal vételre – írják. Az emelkedési szituációkat jelenleg inkább eladásra érdemes kihasználni szerintük, ezért, ha kisebb korrekció jönne felfele, az a 15 625-hoz közelebb inkább új eladási lehetőséget jelenthet. A 15 000 elesése új swing mélypontot, a csökkenő trend továbbélését jelenthetné – áll az elemzésben. Ellenállásnak a 16250, a 16875, valamint a 17500 lettek megjelölve, míg támasz a 13750 és a 13125 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!