Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Háború – Sokkoló veszteségek, 2025-re eleshet Ukrajna?

Az orosz-ukrán háború, avagy ahogy azt Moszkva hívja a „különleges katonai művelet” 2025-re befejeződhet. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a céljaik elérésének ez a legközelebbi dátuma. Az, hogy ez Ukrajna teljes elfoglalásával jár-e vagy sem nem tisztázta a védelmi miniszter. Moszkva azonban többször is hangoztatta már, hogy csak Ukrajna teljes átadása fogadható el számukra. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy most az orosz harci erők fejlesztése és modern fegyverekkel való ellátása az egyik legfontosabb feladatuk.

Az ukránok is bekeményíthetnek, megérkeztek ugyanis az amerikai Abrams tankok, amelyről viszont Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő csak annyit mondott: égni fognak”. A nyugati csúcstechnológiájú precíziós fegyverek lehetővé tették Ukrajnának, hogy felvegyék a harcot a náluk sokkal erősebb ellenfél 20. századi harci taktikája ellen. Moszkva nyilvánvalóan nem számított arra, hogy az Ukrajnával folytatott háború néhány napnál tovább terjedhet. Viszont a háború kezdete óta ömlenek a NATO fegyverek Ukrajnába, melyeknek köszönhetően az ukránok továbbra is fel tudják venni a harcot az oroszokkal. Ukrajna a háború kirobbanása óta már több milliárd dollár segélyt kapott az Egyesült Államoktól. Mindez lehetővé tette Ukrajnának, hogy célzott támadásokat hajtson végre a legfontosabb orosz katonai létesítmények ellen. Ezek a támadások nem voltak mindig sikeresek, és legtöbbjük csak az oroszok bajuszát piszkálta. Nem tudtak ugyanis sorsdöntő csapást mérni az oroszokra, de azért e támadások mindegyike egyértelmű jelzést ad Moszkvának, hogy az ukránok nem adják fel.

Sokkoló ukrán veszteségekről számoltak be az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek az ukránok ebben a hónapban. Bár folyamatosan nyomás alatt tartják az oroszokat, az ukránok erőforrásai is végesek. Sojgu szerint az ukránok már képzetlen katonákat vezényelnek a frontra, és „ezzel csak az önmegsemmisítés felé taszítják Ukrajnát”.

Címlapkép forrása: Shutterstock