Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Megszólalt Orbán Viktor – alacsonyabb kamatok kellenek?

Az egyik legérdekesebb kérdés jelenleg a hazai makrogazdasági környezetet nézve, hogy mikor tud újra növekedési pályára állni Magyarország gazdasága. A legutóbbi GDP adat szerint ugyanis újabb negyedévben csökkent a gazdaság kibocsátása, az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban a várható növekedésről.

Jövőre jöhet a növekedés

A miniszterelnök több makrogazdasági kérdésre is kitért ma reggeli interjújában. Mint arról mi is beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette tegnap számait a magyar átlagbérekről. Éves szinten 16 %-kal emelkedett a bruttó átlagkereset, Orbán Viktor szerint a bérnövekedés tekintetében a „még még még, ennyi nem elég” a mértékadó. A kormányfő szerint augusztusban 16-16,1 % körül lehet majd az infláció, és a bérek növekedése ezt meghaladhatja. Ha ez megtörténik, akkor abbamaradna a jó pár hónapja tapasztalt reálbér csökkenés.

A GDP-ről is megszólalt a miniszterelnök. Értékelése szerint 2024-ben megindulhat a gazdaság motorja, ekkor lehet az igazi belendülés. Ami a leginkább érdekes, hogy Orbán Viktor hozzátette: alacsonyabb kamatú hitelek kellenek ahhoz, hogy beinduljon a gazdaság motorja. Nem ez az első alkalom, hogy kormányzati megszólalás történt az alacsonyabb kamatok érdekében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap tartja kamatdöntő ülését, amikor szokásosan az irányadó rátáról is döntés születik majd. Jelenleg 15 %-on tartózkodik ez a mutató, ennyi most az irányadó egynapos betéti tender kamatszintje. Kérdés, hogy a fentieket is figyelembe véve hogyan alakul majd a kamatpálya Magyarországon a következő hónapokban. Ehhez az inflációs adatok mellett a gazdaság állapotáról tanúskodó adatsorokat is érdemes majd figyelemmel követni.