2024 október 01

Hatalmas pánik – Putyin nélkül sebezhetővé vált Európa?

Európa és Oroszország gazdasági harca komoly sebeket ejtett mindkét gazdaságon. Putyin elveszítette legnagyobb piacát, ezzel jelentős bevételtől esett el. Európát a szétválás után pedig komoly költségek sújtották. A gáz árfolyama az egekbe lőtt, a régió a túlélésért küzdött. Úgy tűnt Putyin legnagyobb fegyvere működik és térdre kényszeríti Európát. Az országok összefogásának köszönhetően túléltük a telet. Az LNG szállítmányoknak, valamint a fogyasztáscsökkentésnek köszönhetően a tárolók töltöttsége jóval az ötéves átlag felett maradt. Ennek ellenére úgy tűnik az oroszoktól való elválás komoly hosszútávú következményekkel járhat. Az európai gázárak eheti erőteljes megugrása alátámasztja, hogy az orosz gázcsapokról történő leválás sebezhetővé tette Európát a globális energiapiacok volatilis mozgásaival szemben.

Az energiaválság még nem ért véget – mi lesz a gáz sorsa?

Bár egységként harcolt Európa az „agresszor” ellen, az energiakrízis hatásai továbbra is velünk fognak élni, fejtette ki véleményét Didier Holleaux, az Eurogas elnöke. Az orosz gáz után most új függőség vár ránk, ez pedig nem más, mint az LNG függőség. Mivel az LNG egy globális árucikk, ezért az európai energiaárakat érzékenyebbé tette a világ minden tájáról származó ellátási zavarokra. Az európai földgáz ára szinte 40 százalékkal ugrott meg szerdán az LNG-szállítás körül kialakult bizonytalanságok miatt. Tovább rontotta a helyzetet, hogy már akár jövő héten sztrájkba kezdhetnek az egyik jelentősebb Ausztrál LNG-létesítmény dolgozói. Az uniós gáztárolók töltöttségi szintje rekordszinten, 90 százalék körül van. Ezért tehát nagy meglepetés, hogy ilyen magas töltöttségi szintnél is ilyen pánik alakulhat ki az európai gázpiacon. Ez tehát nagyon jól mutatja, hogy az orosz gáz nélkül mennyire sebezhető Európa. A Goldman Sachs arra figyelmeztetett, hogy az európai árak ezen a télen kétszer, vagy akár háromszor ilyen magasra is emelkedhetnek.

Címlapkép: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!