Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Ukrán háború – Már Kijev dominál a frontvonalon?

Az ukrán háború nagy fordulatát várta a világ júniusban, hiszen Kijev elindította a több hónapja várt ellentámadását. Nyugati fegyverekkel és képzéssel ellátott csapatok felé nagyok voltak az elvárások. Az orosz erők kiszorítása az ország déli és keleti részéről volt az ellentámadás célja. Kezdetben azonban az eredmények elmaradtak a várakozásoktól, a csapatok nagyon lassan haladtak, és nem bírtak a stabil orosz védelemmel. Múlt héten beszámoltunk róla, hogy bár a háború az utóbbi napokban egyre fokozódott, Kijev szerint továbbra is lassú lesz az ukrán ellentámadás. Ezt továbbra sem cáfolja Zelenszkij, azonban elmondása szerint már az ukránok dominálnak. „Az oroszok teljes erejükkel próbálják őket megállítani, mégis bármit is csinál az ellenség, az ukrán hadsereg dominál.”

Háború – Béketárgyalás Oroszország nélkül?

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a béketárgyalások, hiszen az elmúlt napokban Moszkva látványosan feltekerte a béketárgyalásokkal kapcsolatos retorikát. Bár Moszkva viselkedése abszolút nem újdonság, hiszen a másfél éve kirobbant háború alatt többször is előkerült a béketárgyalás lehetősége. A jelenlegi katalizátor viszont sokak szerint a többnapos orosz–afrikai csúcstalálkozó lehetett, melynek során arra kérték Putyin elnököt, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a háború békés lezárása érdekében. Kijev azonban nyíltan elzárkózik az orosz kapcsolatfelvételi kísérletektől.

A hétvégén béketárgyalások kezdődnek Szaúd-Arábiában. A találkozón várhatóan részt vesz még az Egyesült Államok, az Európai Unió és a legfontosabb fejlődő országok. A meghívottak és résztvevők teljes listája nem ismert, viszont Oroszországot ismét kizárták. Hasonlóan a koppenhágai csúcstalálkozóhoz, a mostani tárgyalások középpontjában is várhatóan Ukrajna tízpontos terve áll majd, amely többek között magába foglalja, hogy Ukrajna ellenőrzése alá kerüljön vissza teljes területe, illetve az, hogy az orosz háborús bűncselekmények ne maradjanak büntetlenül. Zelenszkij már régóta próbálja más országokkal is elfogadtatni ezt a tervet, azonban egyelőre legtöbben a közös megegyezéshez vezető lépések lefektetésére helyezték a hangsúlyt.

Címlapkép forrása: Shutterstock