Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Jelentős EV beruházást jelentett be az autógyártó-óriás

A Jaguar Land Rover anyavállalata, a Tata hivatalosan bejelentette, hogy 2026-ra egy 4 milliárd font értékű akkumulátorgyárat épít az Egyesült Királyságban. A beruházás „életmentő” a brit autóipar számára.

A több mint 4 milliárd font értékű beruházás keretében az indiai óriás, a Tata akkumulátorgyárat létesít Nagy-Britanniában. A tervek szerint az új gyár már 2026-ban megkezdheti a Jaguar Land Rover és a Tata Motors elektromos modelljeinek ellátását.

A Tata üzeme az előzetes tervek szerint 40 GWh kapacitású lesz. A Faraday Intézet előrejelzése szerint az Egyesült Királyságnak 2030-ig összesen 100 GWh helyi kapacitásra van szüksége az elektromos járművek gyártása iránti kereslet kielégítéséhez, ami 2040-re 200 GWh-ra nő.

EV

Már tegnap megjelentek az első hírek arról, hogy a Tata talált egy somerseti telephelyet az akkumulátorgyár építésére, amely 9000 munkahelyet teremthet. A mai napon a hivatalos bejelentés is megtörtént:

„Ma örömmel jelentem be, hogy a Tata csoport Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyártó üzemét fogja létrehozni az Egyesült Királyságban. A több milliárd fontos beruházásunk a legmodernebb technológiát hozza az országba, elősegítve az autóipar elektromos mobilitásra való átállását. Ezzel a stratégiai beruházással a Tata tovább erősíti elkötelezettségét az Egyesült Királyság és az elektromos autózás iránt.” – mondta a vállalat elnöke szerdán.

A cég hivatalosan még nem erősítette meg, hogy a gyárat valóban a somerseti Bridgewaterben tervezi-e felépíteni. Ez a helyszín a múltban több autógyártó, köztük a Tesla, a Rivian és maga a JLR akkumulátorgyár-tervei kapcsán is szóba került.

Forrás: Autocar

Borítókép forrása: www.shutterstock.com