2024 október 05

Miért jó ökoházben élni?

Mitől érzi magát jobban az ember egy ökoház falain belül? Meg lehet-e egyáltalán határozni, hogy ezek a speciális ingatlanok milyen tényezők mentén járulhatnak hozzá a kedvezőbb közérzethez?

Cikkünk a környezetbarát és egészségünkre ártalmatlan építőanyagokról szól. Egyúttal végigvesszük egy ökoház előnyeinek döntő faktorait is.

Meg lehet-e fogalmazni azt, hogy mitől annyira emlékezetes az ökoházélmény?

A releváns tapasztalatok alapján nem feltétlenül. Vagyis azok, akik tartózkodtak már ilyesfajta ingatlanok falain belül, általában nem tudták elmondani a kedvező közérzetet kiváltó okot. Csak abban voltak biztosak, hogy valahogy jobban érezték magukat.

Hasonlóképpen meglepő, ugyanakkor érdekes mindaz, ami például a Naturica Group farost hőszigeteléséről és az ehhez hasonló innovatív megoldásokról elmondható. Olyan irányt jelölnek ki ezek a fejlesztések, amiben joggal lehet bizakodni.

Az ökoház technológiájának előtérbe kerülése azt bizonyítja, hogy egyre többek számára válik fontossá a környezetünk és egészségünk védelme. Külön előny, hogy mindez rendkívül jó energiahatékonysággal, igény szerint pedig a legújabb technológiai vívmányokkal egészülhet ki.

Milyen használati előnyöket tartogathat egy ökoház?

Fontos, hogy egy épületbiológiai szempontok alapján tervezett és épített ingatlan számszerűsíthető, egzakt szempontok alapján segítheti elő az egészséges, jó lakóklímát. Vagyis a kivitelezés tudatosan tervezhető és mérhető.

Kulcsfontosságú szempontja például a megfelelő hőszigetelés alkalmazása. Melynél alapvető elvárás, hogy a téli hidegben benntartsa a meleg levegőt, a forró nyári napokon pedig a túlmelegedéstől óvja az ingatlant.

Szintén kihagyhatatlan szempont a kiegyenlített relatív páratartalom. Ezt is számszerűsíteni lehet, az úgynevezett DIN szabvány alapján az optimális tartomány 45 -55% között van. Így a levegő se nem túl száraz, se nem túl párás. 

Még néhány kulcsfontosságú tényező egy ökoház esetében

Attól is jobban érezzük magunkat, ha egy-egy ingatlanon belül kevesebb a szálló finompor.  Az elérésének titka a természetes vakolatok és festékek használata. Ezek ugyanis antisztatikusak, tehát nem töltődnek fel, ezáltal a szálló finompor csak a padlóra hullik és nem száll a levegőben.

A tartós komfortérzethez a külső zajforrásoktól való védelem is alapvető. Emiatt a hőszigetelések és a falazatok kialakításánál kell figyelni rá, hogy nagy sűrűségű, ideális rostszerkezetű anyagok kerüljenek felhasználásra.

Harmadrészt az elektroszmog elleni védelemre is javasolt tudatosan figyelni. Mindez azért fontos, mivel manapság az elképesztő technikai fejlődés miatt az elektroszmog észrevétlenül ronthatja a közérzetet. Egy ökoházban viszont ez a veszély nincs jelen.