Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Nyakunkon egy brit ingatlanválság?

Egyre komolyabb a nyomás a brit kormányon, köszönhetően a bajba jutott háztartások súlyosbodó helyzetének. Az ország „árnyék” pénzügyminisztere jelzáloghitel-katasztrófára figyelmeztette a polgárokat.

Kemény jegybank

A Bank of England a múlt héten 50 bázisponttal 5%-ra emelte a kamatlábakat. A jegybank döntése meglepte a piacot, hiszen a befektetők nagy része így árazott. A BOE egymást követő 13. kamatemelésével az alapkamat 2008 óta a legmagasabb szintre lépett.

A gazdasági lépés a magas infláció miatt született, azonban tudni kell, hogy az Egyesült Királyságban számos jelzáloghitel kamata közvetlenül a jegybanki alapkamathoz kapcsolódik. A bérlőknek is valószínűleg emelkedni fognak a törlesztőrészleteik, mivel a bérbeadók a magasabb jelzáloghitel-törlesztéseket áthárítják a bérbeadókra.

1.2 millió

A National Institute of Economic and Social Research, által végzett kutatás becslése szerint a jegybank legutóbbi kamatemelése miatt az év végére 1.2 millió brit háztartás (a háztartások 4%-a országszerte) fog kifogyni a megtakarításaiból a magasabb jelzáloghitel-törlesztések miatt.

Ezzel a fizetésképtelen háztartások aránya közel 30%-ra (nagyjából 7.8 millióra) emelkedne – közölte a NIESR a múlt héten, és a legnagyobb hatást Walesben és Északkelet-Angliában érné.

„A kamatlábak 5%-ra történő emelkedése jelzáloghitellel rendelkező háztartások millióit sodorja a fizetésképtelenség szélére” – mondta Max Mosley, a NIESR közgazdásza. „Egyetlen hitelező sem számít arra, hogy egy háztartás kibír egy ekkora sokkot, így a kormánynak sem kellene”.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock