Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Menekül az orosz elit – sötét felhők gyülekeznek Moszkva felett

Egyre veszélyesebb a helyzet Oroszországban, ahol a Wagner zsoldoscsoport lázadása fegyveres, polgárháborús konfliktussá kezd eszkalálódni. Egymást támadja az orosz zsoldoscsoport és az orosz légierő. Prigozsin tegnap visszavonta csapatait az ukrán frontról és Moszkva ellen fordult. Már két fontos város is a Wagner-vezér kezére került. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin és zsoldoscsoportja hazaárulást követ el. Az orosz haderő tűzparancsot kapott és a légierő elkezdte bombázni a zsoldosok menetoszlopait. A Wagner csoport sem hagyta magát és vagy három helikoptert és egy merevszárnyas katonai repülőgépet is lelőttek. Jevgenyij Prigozsin megfogadta, hogy bosszút áll az orosz hadseregen, amiért állítólagosan csapataira lőttek.

Nincs meghátrálás – Moszkva a következő célpont

Rosztov-na-Donu városa után már Voronyezs városát és annak katonai létesítményeit is az ellenőrzésük alá vonták. A Wagner csoport most az M4-es autópályán halad Moszkva felé. A történések egyre közelebb sodorják Oroszországot egy polgárháborúhoz, és jelentősen háttérbe szorítják az ukrán háborút. Putyin úgy fogalmazott, hogy „ebben a csatában a népünk sorsa dől el, most mindent félre kell dobni, ami gyengít bennünket.” Putyin a mostani időszakot az 1917-es orosz forradalomhoz hasonlította, amely az első világháború alatt polgárháborúba sodorta az országot. A légi forgalmi adatokból már az is látszik, hogy az orosz elit menekül Moszkvából, hiszen egyre több orosz magángép hagyja el a fővárost.

Nagy pánikot okozott Prigozsin döntése. Néhány héttel ezelőtt fejezte be a Wagner csoport a harcokat Bahmut területén, és adta át a területet az orosz hadseregnek. Bár voltak nézeteltérések, kevesen gondolták volna, hogy a helyzet idáig fajulhat. Ukrajna lehet az egyik legnagyobb nyertese a történéseknek. „Oroszország gyengesége nyilvánvaló, és Ukrajna képes megvédeni Európát a káosz terjedésétől. Minél hosszabb ideig tartja Oroszország csapatait és zsoldosait a földünkön, annál több káosz, fájdalom és probléma éri majd őket,” jelentette ki Zelenszkij ukrán elnök. Majd magabiztosan jelezte, hogy az ukrán parancsnokok és katonák tudják, mit kell tenniük.

Forrás: portfolio.hu; ukrinform.net

Címlapkép: Shutterstock