Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Árstop, CSOK, uniós pénzek – bejelentések a kormánytól

Kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Több fontos téma is érintésre került, illetve konkrét bejelentések is elhangzottak. Ezek közül az élelmiszer-árstop eltörlése, a CSOK szűkítése, valamint az uniós pénzekről és az inflációról való kommentár a legérdekesebb.

Árstop, infláció, uniós pénzek

Gulyás Gergely bejelentette a mai Kormányinfón, hogy egy hónapra ugyan meghosszabbításra kerül július 1-jén az élelmiszer-árstop, augusztus 1-től ugyanakkor kivezetésre kerül a rendkívüli intézkedés. A miniszter szerint augusztusban és utána is jelentősen csökkenhet az infláció, ezért van lehetőség az említett lépésre. A kötelező akciózás azonban marad, ahogyan az online árfigyelő rendszer és a SZÉP kártya használatának kiterjesztése is. Előbbinél az eredetileg 10 %-os kedvezményt 15 %-ra növelik. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a kötelező akciózás miatt minimális hatása lehet az árstop kivezetésének az inflációra.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban is érkezett kérdés a miniszterhez – a téma ugyanis több, mint egy éve központjában áll a hazai gazdasággal kapcsolatos félelmeknek. Gulyás Gergely szerint a kormány nem az uniós források nélküli életre készül, de Brüsszel politikai, és nem jogállami szempontok miatt blokkolja a forrásokat, de a kormány továbbra is bizakodó. (Az uniós pénzek kérdése sokat számíthat egyébként a Fitch holnapi minősítése szempontjából is.)

CSOK, családtámogatás

Az árstop eltörlése mellett is hozott izgalmakat a mai sajtótájékoztató. Sokakat érintő változásokat jelentett ma be a miniszter a CSOK kapcsán is. A falusi CSOK keretösszegét jelentékeny mértékben megemeli a kormány, a falusi CSOK egyéb szabályai pedig megmaradnak. Az 5000 fő feletti települések esetében azonban kivezetésre kerül a CSOK, és új támogatási rendszer kidolgozása van folyamatban. A babaváró hitel összege ugyanakkor 10 millió forintról 11 millió forintra nő, de 2024-től csak azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatti. 2025 januárjáig 40 éves kor alatt is igénybe vehető a kedvezmény, de ehhez a várandóság igazolására lesz szükség.

Címlapkép forrása: Shutterstock