2024 október 03

Szorul a hurok – Sikereket ért el az ukrán ellentámadás

Az ukrán erők rendkívül ügyesnek bizonyultak stratégiai céljaik álcázásában, mostanra azonban világossá vált, hogy megindult a régóta várt ellentámadás. Szombaton az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy az ukránok ellentámadása megkezdődött. A lassan 16 hónapja tartó háború új szakasza indult el ezzel, és az ellentámadás megkezdése óta pár nap alatt Kijev komoly sikereket ért el. Hétfőn például bejelentették, hogy sikeresen felszabadítottak 4 falut a Donyecki régióban. A falvak viszonylag kicsik, és Moszkva még nem erősítette meg azok elvesztését azonban, ha igaz a híresztelés, akkor Putyin kezdhet aggódni. A négy falu elfogása az elmúlt napok legnagyobb előrelépését jelenti az ukránoknak.

Újabb gátat robbantottak

Egy hete történt a Kakhovka-i gát felrobbantása, amely áradásokat okozott. Most Kijev azt állítja, hogy Moszkva újabb gátat robbantott fel a Zaporizzsja régió orosz ellenőrzés alatt álló részén. Valeriy Shershen, az ukrán hadsereg szóvivője szerint Oroszország szándékosan robbantotta fel a gátakat a régióban, hogy megállítsa Ukrajna előrenyomulását. Oroszország viszont tagadta, hogy felrobbantotta volna a Kakhovka-i gátat, és Ukrajnát vádolta.

Sokan kritizálják az ellentámadást?

A Bahmut elfoglalásáért vívott csata után, most újabb hosszú és véres csata kezdődhet. Ukrajna várhatóan minden erejével küzdeni fog az invázió első hónapjaiban elvesztett területek visszafoglalásáért. Az ellentámadás részévé válhat Bahmut visszafoglalása is. Sokan is meglepődtek, hogy a régóta várt ellentámadás, amelyre több hónapja készültek az ukránok nem halad a várakozásaiknak megfelelő tempóban. Viszont többen is a tavaly szeptemberben indított támadáshoz hasonlítják ezt az ellentámadást. Akkor néhány nap alatt hatalmas területeket szereztek vissza az ukránok. A háború 16. hónapjában, túl a háború eddigi legvéresebb csatáján a csapatok is fáradtak. Nem szeretnének kapkodni, hiszen Kijev most nem hibázhat. Meg szeretnék mutatni az ukrán népnek és a nyugati szövetségeseknek, hogy képesek áttörni az orosz vonalakat, és vissza tudják szerezni az elvesztett területek egy részét.

Forrás: aljazeera.com; apnews.com; bbc.com

Címlapkép: Shutterstock