Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Infláció – most már minden olcsóbb lesz?

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi inflációt. A fogyasztói árak egy év alatt 21,5 %-kal emelkedtek, ami meglehetősen jelentős infláció továbbra is. Nagy meglepetésre azonban havi alapon már csökkentek az árak, azaz olcsóbb volt májusban az élet Magyarországon, mint áprilisban.

Van minek örülni

Elsőre természetesen továbbra is ijesztőnek tűnhet a 21,5 %-os infláció, ez azonban éves összevetésben értelmezhető. 2022 májusához képest drágultak ennyivel átlagosan a fogyasztói kosár termékei és szolgáltatásai. Havi alapon nézve már csökkentek az árak, 0,4 %-kal olcsóbb volt a fogyasztói kosár májusban, mint áprilisban. Ez nagy fellélegzést jelenthet a lakosság számára, hiszen 2020 után először végre nem jelenthető ki, hogy hónapról hónapra folyamatosan emelkednének a megélhetési költségek Magyarországon. Nagy lépést tettünk tehát az egy számjegyű év végi infláció felé, ami a kormánynak és a jegybanknak is komoly célja.

Az élelmiszerek ára még így is emelkedett az előző hónaphoz képest, igaz, már elhanyagolható mértékben, mindösszesen 0,1 %-kal. Látható, hogy a boltok már nem tudják tovább emelni az árakat, a tartósan magas infláció ugyanis értelemszerűen járt már a kereslet csökkenésével. Utóbbit jól jellemezni a kiskereskedelmi forgalom vártnál is nagyobb visszaesése.

Infláció – mi lesz a kamatokkal?

Kérdés, hogy mindez változtat-e majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáján. Az infláció meredekebb csökkenése lehetőséget is adhatna a gyorsabb lazításra, bár ezt kétségtelenül rengeteg egyéb tényező mérlegelése előzi meg. Mindez a forint szempontjából is izgalmas lehet, ugyanis a magyar fizetőeszköz piaci megítélését nagyban befolyásolhatja a hozzárendelt kamatszint.