Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Jön a mindenki által várt adat – erre számíts a héten!

Nem kell túl sok makroadatra számítanunk az előttünk álló kereskedési napokban. A gyorsjelentési szezon végeztével a vállalatspecifikus tényezők helyett az általánosabb szempontokra figyelhetnek a befektetők. A hazai piac szempontjából az inflációs adat lehet a leginkább érdekes.

Nemzetközi piacok – nyugalom jön

Hétfőn egy lényegesebb makroadatra kell készülnünk, 16 órakor lát napvilágot az ISM szolgáltatóipari index az Egyesült Államokból. Holnap nem kell számítsunk fontos adatra, így az általános befektetői hangulat határozhatja meg az irányt. Szerdán reggel 8 órakor a német ipari termelési adat lehet fontos, leginkább a német tőzsde szempontjából. Csütörtökön hajnalban a japán GDP adat határozhatja meg a hangulatot. Reggel érkezik a Wizz Air gyorsjelentése, 11 órakor pedig az eurózóna gazdasági teljesítményéről kapunk adatsort.14:30-kor pedig szokásosan érkezik az USA-ból a friss, és a tartós munkanélküli segélykérelmek számának alakulása. A hét utolsó kereskedési napján a kínai infláció okozhat némi izgalmat.

Hazai piac – jön az inflációs adat

A magyar piac szempontjából sem kell adatdömpingre számítanunk, két fontos makroadat azonban napvilágot lát Magyarország kapcsán is. Szerdán reggel az ipari termelésről ad felvilágosítást a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), vélhetően áprilisban is csökkent év/év alapon a hazai ipar teljesítménye. Csütörtökön fél kilenckor érkezik a KSH a friss inflációs adattal. Megtudhatjuk, hogy májusban sikerült-e jelentősen lassítani az inflációt, ami sokat mondhat arról, hogy sikerül-e év végére egy számjegyűvé tenni az éves pénzromlás mértékét.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock