Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Mindenki lehet programozó – Nvidia vezér

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang azt jósolja, hogy a világ egy „új számítástechnikai korszakba” lép.

Nincs több „fail to compile”

Szerinte bárki lehet programozó, csak beszélni kell a számítógéphez, és a kívánt funkciók előjönnek.
Többé nem kell majd a programozóknak kódsorokat írniuk, hogy aztán a hiányzó pontosvessző miatt a rettegett „fail to compile” felirat jelenjen meg. Hogyan fog ez megvalósulni? A generatív mesterséges intelligenciával – mondta Huang a tajvani Computex fórumon tartott nyitóbeszédében.

DGX GH200

A világjárvány óta tartott első nyilvános keynote-ján Huang bemutatta a DGX GH200 nevű új AI szuperszámítógép platformot, amelynek célja a generatív AI modellek építése.

A generatív AI a mesterséges intelligencia technológiájának egy olyan típusa, amely különböző típusú tartalmakat, köztük szöveget, képeket, hangot és szintetikus adatokat képes előállítani.

„Ezt a számítógépet nem érdekli, hogyan programozzuk, megpróbálja megérteni, hogy mire gondolunk, mert rendelkezik ezzel a hihetetlenül nagy nyelvi modellképességgel. Így a programozási korlát hihetetlenül alacsony” – mutatott rá Huang.

Lezártuk a digitális szakadékot. Mindenki programozó. Most már csak ki kell mondani valamit a számítógépnek„.

Egy új korszak

Az Nvidia szerint a generatív AI „generációnk legfontosabb számítástechnikai platformja”, mivel az egyének és a vállalatok új alkalmazások létrehozására törekedhetnek.

A kreatív szakemberek képesek lesznek egyszerű szöveges felszólítással képeket létrehozni, míg a programozók felgyorsíthatják az alkalmazásfejlesztést és a hibakeresést – közölte a vállalat. Még az építészek is generálhatnak 3D-s modelleket 2D-s alaprajzokból.

„Minden egyes számítástechnikai korszakban különböző dolgokat lehetett csinálni, amelyek korábban nem voltak lehetségesek” – mondta Huang, hozzátéve, hogy „a mesterséges intelligencia mindenképpen ide sorolható”.

Kifejtette, hogy ez a számítástechnikai korszak „több szempontból is különleges”.

A vezérigazgató szerint a generatív mesterséges intelligencia képes a szövegen és a számokon kívül más információkat is megérteni. „Most már képes megérteni a multimodalitást, ami az oka annak, hogy ez a számítástechnikai forradalom minden iparágra hatással lehet” – tette hozzá.

A számítógépes alkalmazások fejlesztésének hagyományos modelljeivel ellentétben, amelyek új alkalmazásokat és új hardvereket igényelnek az olyan fejlesztésekhez, mint az AI, Huang szerint a generatív AI nemcsak új alkalmazásokra lesz képes hatást gyakorolni, hanem a régieket is továbbfejleszti.

„Minden létező alkalmazás jobb lesz az A.I. miatt…..”

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock