Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Államadósság – íme a terv, durva számokat közöltek

Az államadósság alakulása szempontjából az államkötvényekre és kincstárjegyekre vonatkozó forint piaci kibocsátási terv az egyik legrelevánsabb tényező. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette, hogy az előttünk álló három hónapban milyen forint kibocsátásokkal tervez. Újra jelentős kötvénykibocsátás áll az ország előtt, miközben a lakossági állampapírok is szépen fogynak.

Diszkont Kincstárjegyek – előnyben a hosszabb lejáratok

A Diszkont Kincstárjegyekből (DKJ), 3 hónapos, 6 hónapos és 12 hónapos futamidővel bocsát ki az ÁKK. Összességében nőhet az államadósság a DKJ-k kibocsátási terve alapján. 2023 júniusa és augusztusa között a 3 hónapos fajtából összesen 237 milliárdnyi jár le, és 245 milliárd értékben számíthatunk kibocsátásra. A 6 hónapos DKJ állománya várhatóan csökkenni fog, hiszen a 178 milliárdos lejárathoz mindösszesen 150 milliárd forintos kibocsátás társulhat majd. Nagyot nőhet viszont a leghosszabb, 1 éves futamidejű DKJ kint lévő mennyisége. 78 milliárd forint értékben kell lejáratra készülni a fent nevezett időszakban. A tervezett kibocsátási mennyiség ugyanakkor 175 milliárd forint.

Összességében tehát 493 milliárd forint értékben járnak le diszkont papírok a nyári hónapokban, és 570 milliárd forintos kibocsátással kalkulál az államadósság kezelő. A 77 milliárdos bővülés a 3 hónapos kincstárjegy 8 milliárdos, a 12 hónapos kincstárjegy 97 milliárdos növekedése, és a 6 hónapos kincstárjegy 28 milliárdos csökkenése mellett jöhet létre. A hosszabb lejáratok felé tolódik tehát a DKJ-k állománya.

Államadósság – jókora kötvénykibocsátás készül

Az államkötvények esetében is kell számolni lejárattal a nyári hónapokban, de a kibocsátási számok itt is meghaladják a visszafizetendő lejáratok összegét. A 2023/B és a 2023/C kötvények lejáratai összesen 718,09 milliárd forintot tesznek ki, egy jelentősebb állomány kerül tehát kivezetésre az előttünk álló hónapokban. Az ÁKK erre 795 milliárd forintos kibocsátással tervez reagálni. Így közel 77 milliárd forinttal nőhet a forint államkötvények állománya az érintett időszakban. A Diszkont Kincstárjegyekkel együtt így nagyjából 1211 milliárdos lejárattal és 1365 milliárdos kibocsátással lehet tervezni. A 154 milliárdos növekedés az államadósság növekedésében fog természetesen lecsapódni, még ha ez nem is jelent ez számottevő összeget az ország gazdaságához viszonyítva.