2024 október 03

Íme a kezdeményezés a kényszerítés ellen

A G7-országcsoport szombati nyilatkozatában jelezte: új kezdeményezést indított a gazdasági kényszerítés felszámolására. Intézkedéseket helyezve kilátásba a gazdasági függőséget fegyverként felhasználó szereplők ellen.

A gazdasági kényszerítéssel foglalkozó koordinációs platformnak elnevezett kezdeményezés a korai figyelmeztetést és a gyors információcserét tervezi bevetni. Az ilyen helyzetek megelőzése érdekében, és tagjai rendszeresen fognak találkozni konzultációs céllal – derült ki a nyilatkozatból. A G7-országcsoport szerint a világban nyugtalanítóan megnőtt a mások gazdasági gyengeségeinek kihasználásán alapuló esetek száma. Bár a közleményben nem nevezték meg Kínát, a javasolt kezdeményezés részletes ismertetésekor a brit kormány rámutatott: Peking megpróbálja kihasználni gazdasági erejét az Ausztráliával és Litvániával folytatott politikai vitákban.

A nyilatkozatban a G7-ek vezetői elkötelezték magukat az ellátási láncok megerősítését célzó együttműködés elmélyítése mellett. Nagyobb szerepet szorgalmaztak az alacsonyabb jövedelmű országok számára a gazdasági ellenálló képesség előmozdításában. Arra szólították fel a nemzeteket, hogy az ellátási láncok kiépítése során tartsák be az „átláthatóság, diverzifikáció, biztonság, fenntarthatóság és megbízhatóság” elveit. Az országok egyúttal megállapodtak az információcsere terén zajló együttműködés elmélyítésében. Azzal a céllal, hogy új szabványokat hozzanak létre a következő generációs technológiákra vonatkozóan.

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a nyugati, iparosodott országok többet nyújthatnak a fejlődő országoknak, mint Kína és Oroszország. Rámutatott: bár az Új Selyemút jó és olcsó ajánlatnak tűnt. A globális dél több tagja kellemetlen tapasztalatokat szerzett Pekinggel, és adósságválságba került a felvett hitelek miatt. „Oroszország pedig csak fegyvereket és zsoldosokat tud ajánlani” – tette hozzá a bizottság vezetője. Von der Leyen aláhúzta: ez lehetőséget teremt a G7-nek és szövetségeseinek. Arra, hogy mindenki számára kedvező ajánlatokat tegyen az együttműködésre hajlandó fejlődő országoknak. „De gyorsnak kell lennünk, és konkrétnak” – közölte a távirati iroda.