Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Állampapír- még mindig sok van a régi kedvencből

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy április végén milyen állománnyal bírtak a lakossági állampapírok. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) előnye behozhatatlannak tűnik, egyre többet fektet ebbe a lakosság. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állománya azonban továbbra is esik, de durva, hogy mennyit tart még belőle a lakosság.

PMÁP – abszolút kedvenc

Az inflációkövető PMÁP-ból április 30-án több, mint 5536 milliárd forint értékben tartott a lakosság. Nem okozhat túl nagy meglepetést a prémium kötvény töretlen népszerűsége, 16 %-os induló éves kamatozással fektethetünk az állampapírba. Vonzó lehet a kamatozási elv is – Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt éves átlagos infláció felett fizet némi reálkamatot a PMÁP. Emiatt meglepő lenne, ha a következő hónapokban ne ez az állampapír lenne a kedvenc. Az infláció ugyanis lassan csökken, de vélhetően idén is igen magasan alakul az átlagos pénzromlás. Ez pedig továbbra is kiemelkedően magas kamatozást biztosít majd a PMÁP tulajdonosainak.

Szépen növekszik a szeptember végén visszatérő Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állománya is. A múlt hónap végén már több, mint 764 milliárd lapult ebből az értékpapírból a háztartások értékpapírszámláin. Sok pénzt tartunk Egyéves Magyar Állampapírban (1MÁP) is, állománya meghaladja az 574 milliárd forintot. A csupán nyomtatott formában kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) is tartja sorait, közel 401 milliárdért van belőle a lakosságnál.

Szuperállampapír – még mindig magas állomány

Néhány évvel ezelőtt óriási sztárnak számított még az 5 év alatt átlagosan évente 5 % körüli kamatot biztosító Magyar Állampapír Plusz. Azóta az infláció emelkedése és a kamatszint ugrása jócskán csökkentette a hajdani szuperállampapír népszerűségét, és tömeges visszaváltások kezdődtek. Nem véletlenül, az előbb említett PMÁP várható kamatozása egy éves távon többszöröse annak, mint amennyit a MÁP+ biztosítani képes. Ilyen szempontból a folyamatos állománycsökkenés ellenére is meglepő lehet, hogy még mindig a szuperállampapírból van a második legtöbb a háztartásoknál. Amennyiben ilyen marad az inflációs környezet, valószínűleg tovább olvad majd a most még közel 1297 milliárdra rúgó állomány.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!