2024 október 04

Jelentősen nőtt a német Allianz negyedéves nyeresége

A német Allianz SE biztosítótársaság jelentősen növekvő nyereséggel és javuló működési eredménnyel zárta az idei első negyedévet, részben magasabb árainak köszönhetően.

A cég pénteken közölt adatai szerint az Allianz első negyedéves működési eredménye 24,2 százalékkal, 3,731 milliárd euróra emelkedett az előző év azonos időszakában elért 3 milliárd euró után, felülmúlva az elemzői várakozások átlagában szereplő 3,61 milliárd eurót.

A vállalat negyedéves bevétele 3,9 százalékkal, 46,0 milliárd euróra emelkedett, adózott eredménye pedig az előző év első negyedévében realizált 417 millió euróról 2,173 milliárd euróra ugrott. A tavalyi eredményt negatívan befolyásolta az Allianz Global Investors amerikai befektetési botrányával kapcsolatos kártérítésekre képzett céltartalék.

A biztosító Szolvencia II irányelv szerinti tőkemegfelelési mutatója az első negyedév végén 206 százalék volt a tavalyi negyedik negyedév végi 201 százalék után. Az Allianz megerősítette, hogy az idei működésieredmény-cél a tavalyihoz hasonló, 14,2 milliárd euró, plusz/mínusz 1 milliárd euró. A tavaly novemberben indított 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási program márciusi befejezése után az Allianz újabb, legfeljebb 1,5 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít május végétől legkésőbb az idei év végéig – közölte a távirati iroda.