2024 október 05

Mi az az operatív lízing és milyen előnyökkel jár?

Ebben a cikkben a gépjármű finanszírozásról, az operatív lízingről lesz szó. Megnézzük, hogy miről is szól, kinek jó, mi a folyamata, majd pedig végignézzük az előnyeit is. Lássuk!

Mi az az operatív lízing?

Az operatív lízing egy tartós bérleti szolgáltatás. Az igényeknek megfelelő gépjárművet a lízingidőszak elején vásárolja meg a bérbeadó, és így kerül átadásra a bérlő cégnek. Így úgy juthat új autóhoz egy vállalkozás, hogy nem kell azt megvásárolja, sőt megfelelő konstrukciót választva még az üzemeltetésével sem lesz sok gondja.

Kinek érdemes az operatív lízinget választania?

Ha megnézzük a kiemelkedő szolgáltatásairól ismert NEXT AUTO kínálatát, akkor láthatjuk, hogy minden olyan cégnek jó választást jelent, akik szeretnének gondtalanul új autóhoz jutni. De sokan azért választják ezt a konstrukciót, mert így meg tudják őrizni a hitelfelvevő képességüket.

Mi az operatív lízing folyamata?

Már elég sok mindent leírtunk arról, hogy miként működik ez a konstrukció. Azonban most összeszedjük lépésenként is a folyamatot, hogy aki szeretné igénybe venni, az tudja, hogy mire számítson.

  1. Először is meg kell fogalmazzuk az igényeket, azaz azt, hogy minek kell megfelelnie a gépjárműnek.
  2. Az igényeinket egyeztetjük egy szakmai tanácsadás keretein belül a bérbeadóval, így a számunkra legmegfelelőbb jármű kiválasztása megtörténik.
  3. A kiválasztott jármű még nem a bérbeadó tulajdona, így először is meg kell vásárolják azt.
  4. Ezt követően tudjuk bérbe venni a gépjárművet, az előre leegyeztetett szolgáltatásokat tartalmazó havi bérleti díjért cserébe.
  5. A használatért cserébe határidőre fizetnünk kell a havi bérleti díjat, amit költségként el tudunk számolni a cégünkben.
  6. A futamidő leteltét követően visszaadjuk az autót a bérbeadónak, akik értékesíteni fogják a járművet.

Milyen előnyei vannak az operatív lízingnek?

Már a fent leírtakból is ki lehetett olvasni több előnyét is ennek a konstrukciónak. De összeszedtük azokat a pozitívumokat, melyek sok céget az ilyen jellegű finanszírozás irányába terelnek.

  • Nem lesz a cégünk túlterhelve anyagilag. Amíg tart a futamidő, addig nem kell többet fizetnünk, mint a nettó beszerzési ár és a lejáratkori várható piaci érték közötti különbözet. Ezenfelül a biztosítási díjak és az extra szolgáltatások értéke kerül bele a havidíjba, de ezen költségek egy része saját autónál is felmerül, illetve választható kényelmi extrák.
  • Hitelképes marad a cég. Azzal, hogy nem veszünk fel banki kölcsönt azért, hogy megvásároljunk egy gépjárművet, hitelképesek maradunk.
  • Kényelmes megoldás. Gyakorlatilag az üzemeltetés minden területéről a bérbeadó gondoskodik, ha így döntünk. Ügyintézések, szervizek, gumiabroncsok kezelése stb. Ezek mindegyikéhez kaphatunk segítséget, ha igénybe vesszük a megfelelő szolgáltatást. Ráadásul nem kell bajlódjunk a rengeteg számlával sem.
  • Folyamatosan megújíthatjuk a flottánkat, akár már 3-4 évente is.
  • Költséghatékony. A bérbeadó könnyen juthat mennyiségi kedvezményhez, aminek egy részéből mi is profitálhatunk.
  • Alacsony kockázat. Kiszámítható, mert az üzemeltetés minden költségét lefedi a bérleti díj.

Önt melyik előny győzte meg?