2024 október 02

Háborús fordulat – a béke hírnöke lehet Kína

Tovább folytatódtak a Bahmut városáért folytatott véres harcok. Az oroszok régóta áhított győzelme tovább várat magára, mivel az ukránok kitartóan védik a várost. Mostanra úgy tűnik, hogy az orosz lőszerhiányt is megoldják – Moszkva megígérte, hogy orvosolja az akadozó utánpótlást. Rengeteg emberéletet követelt már a háború és a helyzet napról-napra rosszabb. Alig van már esély a békés lezárásra, és a háború további eszkalációja komoly veszélyt jelent az egész világra, amely most már Kína segítségéért kiált. Kína adhatja az utolsó esély arra, hogy az oroszok és az ukránok között béke alakuljon ki, ezzel véget vetve a háborús időszaknak.

Az első lépéseket már meg is tették, miután Hszi Csin-ping telefonon beszélt Zelenszkij ukrán elnökkel, és ígéretet tett, hogy Peking teljes mértékben a béketárgyalások előmozdítására összpontosít majd. Április végén, az ukrán ellentámadás közeledtével Kína bejelentette, hogy képviselőket küld Ukrajnába, és tárgyalásokat folytat minden féllel a krízis megoldásáról. Kína közelmúltbeli sikere, hogy egy olyan megállapodás megkötését segítette, amelynek értelmében Irán és Szaúd-Arábia évekig tartó elidegenedés után folytatta a diplomáciai kapcsolatokat. Ez szintén bizonyítja, hogy Kína képes csodát tenni.

(www.shutterstock.com)

Henry Kissinger is Kínában bízik

Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter szerint, ha Kína komolyan veszi feladatát, és valóban elvállalja a szerepet – közvetítő félként lép fel a háborúban, – akkor belátható időn belül lehet esély a háborús idők lezárására. „Most, hogy Kína is csatlakozott a tárgyalásokhoz, lehet esély arra, hogy rendeződik a helyzet, mondjuk az év végére.”

Bár pár hónappal ezelőtt még az Egyesült Államok fegyverszállítással vádolta Kínát, és arról beszélt, hogy valószínűleg Putyin keze alá dolgozik. A hírek szerint mostanra már az Egyesült Államok is Kína segítségére támaszkodna. Több tisztviselő is arról számolt be, hogy a tárgyalások megkezdése előtt szükséges, hogy az ukránok közelgő ellentámadása sikeres legyen. Szerintük az ukrán csapatok előrenyomulása után Kína segítségével rá lehet bírni a feleket arra, hogy leüljenek tárgyalni. Főleg arra alapozzák feltevéseiket, hogy láthatóan mindkét fél kimerült, és nincs kapacitása arra, hogy egy elhúzódó háborút folytasson.

Forrás: japantimes.co.jp; index.hu

Címlapkép: Shutterstock