Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Olcsóbb benzin Magyarországon – esnek az olajárak

A benzin és gázolaj átlagára csökkenő tendenciát mutat már egy ideje. Május első hetében a hazai kutakon csupán pár forintos csökkenésre számítanak a szakértők, hiszen az utóbbi héten az olaj árfolyama csupán enyhe mozgást mutatott. A forint viszont még mindig tudott erősödni a dollárral szemben, és ez nagyban segítheti a csökkenést. A holtankoljak.hu adatai szerint egy liter 95-ös benzin 580, míg a gázolaj literenként 567 forintba fog kerülni a héten.

(www.shutterstock.com)

Vérfürdőt rendeztek az olaj piacán

Az enyhe volatilitással és a stabilizálódó olajárakkal ezen a héten nem jellemezhető olajpiac váratlan zuhanásba kezdett. A csökkenés olyan mértékű volt, hogy keddi nap egyik legnagyobb meglepetését okozta. Májustól lépett érvénybe az OPEC döntése, mely szerint a legnagyobb olajtermelő országok napi 1,15 millió hordóval csökkentik termelésüket az év végéig. Ennek ellenére már múlt héten is a recessziós félelmek dominálták az olaj piacát, 80 dollár körül tartva a Brent árfolyamát. Most azonban ahogy egyre közelebb kerülünk a Fed szerda esti döntéséhez, a pánik teljesen eluralkodott. A Brent árfolyama egy nap leforgása alatt 4 dollárt veszített értékéből, majd a zuhanást további 3 százalékos veszteséggel egészítette ki szerdán. Ezzel a referenciaérték árfolyama 73 dollárig esett. A WTI hasonló veszteségeket jegyzett fel, és a mai kereskedés során már 70 dollár alatt jegyezték egy hordó árfolyamát.

Magyarországon is örülhetünk a változásoknak

Május első hetére csak minimális csökkenéssel számoltak a benzin árfolyamában, hiszen a Brent árfolyama a múlt héten stabilizálódni kezdett. A héten viszont már lassan 7 dolláros mínusznál járunk, ezzel megfelelő környezetet biztosítva a benzin árfolyamának további enyhüléséhez. A hirtelen zuhanás okozója az volt, hogy a befektetők elkezdtek aggódni az amerikai gazdaság egészsége miatt. A mai napon fontos adatokra vár a piac, hiszen az esti órákban érkezik a Fed döntése a következő kamatemelésről. A recessziós félelmek továbbra is teljesen uralják a piacot, elnyomva az OPEC múlt hónapban bejelentett kínálatcsökkentését.

Forrás: holtankoljak.net; penzcentrum.hu

Címlapkép: Shutterstock