Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Fontos nap jön a forintnak – erre figyelj a héten

Az előttünk álló napokban nem lesz hiány sem makroadatokból, sem pedig vállalati gyorsjelentésekből. Ráadásul érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése, ami az előző heti jegybank alelnöki nyilatkozat után a szokásosnál is nagyobb izgalmakat hozhat a forint piacára is.

Nemzetközi piacok – gyorsjelentések jönnek

A mai napon 10 órakor lát napvilágot az IFO üzleti hangulatindex, emellett a Coca-Cola gyorsjelentése lehet izgalmas a hét első napján. Holnap igazi gyorsjelentési dömping érkezik. Közzéteszi számait a Banco Santander, a Moody’s, a General Electric, a McDonald’s, a Visa, a Microsoft, valamint az Alphabet is. Emellett délután érkezik az FHFA házárindex, valamint a Conference Board fogyasztói bizalmi index az USA-ból. Szerdán a Puma, az eBay és a Facebook negyedéves gyorsjelentésére kell majd figyelnünk.

Csütörtökön délután érkezik az előzetes amerikai GDP adat, a munkanélküli segélykérelmek számának alakulásával együtt. Jelent a BASF, a Banco Bilbao, a HelloFresh, a Deutsche Bank, a Delivery Hero, a Mastercard, az Abbvie, az Amazon, valamint az Intel és a Snap is. Péntek hajnalban a japán inflációs, ipari termelési és kiskereskedelmi adatok lehetnek érdekesek. Érkezik az eurózónás GDP adat és a német munkanélküliségi ráta is a hét utolsó napján, az OMV és a Mercedes gyorsjelentésével egyetemben. A tengerentúlról fontos lehet a PCE maginfláció, valamint a Chicagói beszerzési menedzser index is.

Hazai piac – dönt a jegybank

A magyar eszközök szempontjából kétségtelenül a legfontosabb az MNB keddi kamatdöntő ülése lehet. Az alapkamat változtatására nem igazán kell számítanunk, de a kamatfolyosóról születhet döntés, illetve a jegybankárok szóbeli kommunikációja is kifejezetten fontos lehet. Emellett pénteken érkezik a munkanélküliségi ráta, kiderül, hogy folytatódott-e a munkanélküliség lassú növekedése az előző hónapokhoz hasonlóan.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock