Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Tesla – mi vár ránk a kritikus hét után?

Nem unatkozhattak az elmúlt héten a Tesla befektetők és kereskedők sem. Mozgalmasan alakult a hét a részvény számára, a medvék uralták a piacot.

A Tesla részvényei április 14-én pénteken még 185.00 dolláron zártak. Ezt követően a negyedéves jelentés és az újabb árcsökkentési programok hatására esésbe kapcsolt a papír. Április 21-én pénteken 165.08 dolláron zárt az elektromos autógyártó, ezzel 1 hét leforgása alatt elveszítette értékének 10.76 százalékát. Ennek eredményeképpen csütörtökre 16 hónap után először a Meta Platforms piaci kapitalizációja ismét felül tudta múlni a Tesla piaci értékét.

A péntek kivételével minden kereskedési napot mínuszban zárt a hét során a Tesla. A legnagyobb mértékű esést csütörtökön szenvedte el az elektromos autógyártó, akkor 9.7 százalékot zuhant az árfolyam. A Tesla nettó nyeresége közel negyedével, 2,51 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amit a magasabb nyersanyag-, logisztikai és garanciális költségek, valamint a 4680-as akkumulátorcellák gyártásának drágulása okozhatott.

Tesla modellek

Elon Musknak, a Tesla vezérigazgatójának is alaposan megcsappant a vagyona. A Tesla csütörtöki „sötét napja” egybe esett a Starship drámájával is. 4 perccel a kilövése után, közel 39 kilométeres magasságában felrobbant a SpaceX rakétája.

Csütörtökön egyetlen nap leforgása alatt közel 13 milliárd dollárt veszített el vagyonából a milliárdos. A Bloomberg jelentése szerint ilyen nagy mértékű vagyonapadásra nem volt még példa 2023-ban. A Tesla vezérigazgatójának vagyona a Bloomberg Billionaire Index-e szerint 164 milliárd dollárt tett ki csütörtökön. Ezzel Musk jelenleg a világ második leggazdagabb embere, egyre inkább lemaradva a lista élén álló Bernard Arnault-tól. Az LVMH elnök-vezérigazgatójának vagyona jelenleg 211 milliárd dollár.

Elon Musk
(www.shutterstock.com)

A Tesla a héten látott gyengélkedés ellenére is pluszban van idén. A közel 10 százalékos csütörtöki visszaesést követően pénteken némi pozitív korrekciót láthattunk. A Tesla 1.28 százalékos emelkedést követően 165.08 dolláron zárta a hét utolsó kereskedési napját. Ezzel jelenleg az elektromos autógyártó 2023-as hozama +34.02 százalék. Az elmúlt 1 év teljesítményét tekintve már nem áll ilyen fényesen az EV gyártó, az elmúlt 1 év alatt 50.91 százalékkal csökkent a Tesla részvények értéke.

Kulcsfontosságú lesz a Tesla számára, hogy a befektetők hogyan reagálnak az esetleges további árcsökkentési akciókra, és azoknak milyen hatása lesz a befektetők várakozásaira.

Borítókép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!