2024 október 05

Letartóztattak egy WSJ újságírót Oroszországban

Oroszország csütörtökön kémkedéssel vádolta meg a Wall Street Journal egyik amerikai tudósítóját. Az eljárás az eddigi legkomolyabb státuszú amerikai letartóztatása Brittney Griner kosaras óta.

Kémkedés vagy csak munka?

Az újság tagadta a vádakat, és követelte a „megbízható és elkötelezett riporter”, Evan Gershkovich azonnali szabadon bocsátását. Washingtonból nem érkezett azonnali válasz. A 31 éves Gershkovich, aki hat éve dolgozik Oroszországban újságíróként.

Az FSZB közölte, hogy Gershkovichot, Jekatyerinburgban tartóztatták le, „azzal gyanúsítva, hogy az amerikai kormány érdekében kémkedett” azáltal, hogy információkat gyűjtött „az orosz katonai-ipari komplexum egyik vállalatáról”, amelyet nem nevezett meg.

Moszkvába szállították, ahol egy bíróság zárt tárgyaláson elrendelte, hogy május 29-ig előzetes letartóztatásban tartsák. A TASZSZ állami hírügynökség szerint ártatlannak vallotta magát. A hatóságok nem hoztak nyilvánosságra bizonyítékokat, és a TASZSZ szerint az ügyet „szigorúan titkosnak” minősítették.

Daniil Berman-t, (az újságírót képviselő ügyvéd) nem engedték be a tárgyalóterembe és a vádiratot sem láthatta – mondta Berman a kinti újságíróknak. Úgy véli, hogy Gercskovicsot Lefortovóba viszik, a 19. századi Moszkva központi börtönébe. A létesítmény a szovjet időkben a politikai foglyok fogva tartásáról volt hírhedt.

„A Wall Street Journal határozottan tagadja az FSZB állításait és kéri a megbízható és elkötelezett riporterünk, Evan Gershkovich azonnali szabadon bocsátását. Együtt érzünk Evannal és családjával” – közölte a lap.

shutterstock

Jöhet egy fogolycsere?

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy szerinte Gercskovicsot „tetten érték”. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes szerint, korai lenne még beszélni az Egyesült Államokkal való esetleges fogolycseréről, mondván, hogy ilyen ügyletekről általában csak a fogoly elítélése után állapodnak meg.

Az amerikai külügyminisztérium legutóbb idén februárban frissített utazási útmutatója azt tanácsolja az amerikai állampolgároknak, hogy az önkényes letartóztatás veszélye miatt ne utazzanak Oroszországba.

Amellett, hogy Moszkva és az Egyesült Államok diplomáciai konfliktusa tovább éleződik, az ügy tovább szigetelheti Oroszországot. A letartóztatás „frontális támadás volt minden külföldi tudósító ellen, aki még Oroszországban dolgozik. Ez az ügy lehet a legnagyobb jele az FSZB kezelhetetlenségének” – írta Andrej Szoldatov, a biztonsági szolgálatokra szakosodott, külföldön élő orosz újságíró.

Moszkva a háború kezdete óta gyakorlatilag betiltotta az összes független orosz hírügynökséget, de továbbra is akkreditált néhány külföldi tudósítót. Az újságírást élesen korlátozzák a törvények, amelyek hosszú büntetést szabnak ki a háborúval kapcsolatos bármilyen nyilvános kritikáért, amelyet Oroszország „különleges katonai műveletnek” nevez.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock