Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

2008 óta a legnagyobb banki csőd és a kriptó

Sokszor alábecsülik az intézményi befektetők és persze a hatalmas vállalatok a lakossági szereplők erejét. Ez most ismét egy érdekes eseményhez vezetett. A Silicon Valley Bank szerdán még egy funkcionáló bankként tevékenykedett, péntekre azonban csődöt jelentett és a részvények kereskedését is beszüntették. Hogyan történt mindez és mi köze lehet ennek a kriptovalutákhoz?

A Moody’s, egy leértékelés és egy terv, ami visszafelé sült el

A múlt hét közepén a Moody’s Investors Service riasztó híreket közölt az SVB Financial Group számára: a hitelminősítő cég a bank leminősítésére készül. Ez a telefonhívás, indította el a folyamatot a startupokra összpontosító hitelező pénteki látványos összeomlása felé, amely a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb bankcsőd.

A pénteki összeomlás a globális piacokat is megrázta. A befektetők aggódnak amiatt, hogy a Federal Reserve agresszív kamatemelései az infláció elleni harcban feltárják a pénzügyi rendszer sebezhetőségét.

Az SVB-nek a leminősítés kilátására adott sikertelen válaszának részletei, amelyekről a Reuters számolt be először, azt mutatják, milyen gyorsan romolhat a pénzintézetekbe vetett bizalom. Az összeomlás nehezen érintette a kaliforniai startupokat is. Sok cég nem tudja, hogy betéteinek mekkora részét tudja visszaszerezni.

A Moody’s felhívására azután került sor, hogy a magasabb kamatlábak miatt csökkent azoknak a kötvényeknek az értéke, amelyekben az SVB a pénzét tartotta. Mivel aggódtak, hogy a leminősítés alááshatja a befektetők és az ügyfelek bizalmát, Greg Becker, az SVB vezérigazgatója, tanácsért hívta a Goldman Sachs Group bankárait. Sietve New Yorkba repült a Moody’s-szal és más hitelminősítőkkel való találkozókra – mondták a források.

Az SVB ezután a hétvégén egy tervet dolgozott ki, hogy növelje részesedései értékét. Több mint 20 milliárd dollár értékben adna el alacsony hozamú kötvényeket, majd a bevételt magasabb hozamot biztosító eszközökbe fektetné vissza.

A tranzakció veszteséget okozna, de ha az SVB betudná tömni ezt a lyukat egy jól sikerült részvényeladással, akkor elkerülhetné a többfokozatú leminősítést – mondták a források.

A terv visszafelé sült el.

A részvényeladás híre megijesztette az ügyfeleket, elsősorban a technológiai startupokat, akik sietve kivonták betéteiket, felborítva ezzel a tőkebevonást. A szabályozó hatóságok pénteken közbeléptek, bezárták a bankot és felszámolás alá helyezték.

Egy önbeteljesítő csőd

Az SVB ügyfelei szerint Greg Becker vezérigazgató nem keltett bizalmat, amikor a csütörtök délután kezdődött telefonbeszélgetés során arra biztatta őket, hogy „maradjanak nyugodtak”. A részvények zuhanása töretlenül folytatódott, és a rendes kereskedés végére elérte a 60%-ot. A bejelentés szerint az SVB-nek aznap záráskor 958 millió dolláros negatív készpénzegyenlege volt. A szabályozó szervek pedig azt mondták, hogy nem tudott elegendő fedezetet szerezni más forrásokból.

Falvey, az SVB volt alkalmazottja, aki 2018-ban saját alapot indított, a bank hirtelen bukásának egyik fő okaként a technológiai befektetői közösség erősen összefonódott jellegét jelölte meg.

A prominens alapok, köztük a Union Square Ventures és a Coatue Management az elmúlt napokban e-maileket küldtek a startupoknak, amelyben arra utasították őket, hogy a banki aggodalmak miatt vonják ki az SVB-ből az alapokat. A közösségi média csak fokozta a pánikot – jegyezte meg.

„Amikor azt mondod, „Hé, vigyétek ki a betéteket, ez a dolog csődbe fog menni”, az olyan, mintha tüzet kiáltanál egy zsúfolt színházban” – mondta Falvey. „Ez egy önbeteljesítő jóslat.”

Egy másik kockázati befektető, a TSVC partnere, Spencer Greene szintén kritizálta azokat a befektetőket, akik „tévedtek a tényekkel kapcsolatban”.

„Nekem úgy tűnik, hogy nem volt likviditási probléma, amíg néhány VC nem hívta fel rá a figyelmet” – mondta Greene. „Felelőtlenek voltak, aztán ez önbeteljesítővé vált”.

A kriptó piac sem menekül

Adott egy bank, ami csődbe ment. Ekkor jogosan gondolhatja bárki, hogy az aki ott tartotta a pénzét komoly problémák elé néz. Ez sajnos így is van.

A Stablecoin USD Coin (USDC) elvesztette dollárhoz kötöttségét, és szombaton történelmi mélypontra zuhant. Az árfolyam beszakadása azután történt, hogy a Circle, a coin mögött álló amerikai cég felfedte, hogy a kriptót biztosító pénz egy részét a Silicon Valley Banknál tartották.

A Circle 40 milliárd dolláros USDC-tartalékából 3,3 milliárd dollárt tart az összeomlott hitelező Silicon Valley Banknál – közölte a cég pénteken egy tweetben.

Az érme megszakította az 1:1 dollárhoz való kötöttségét. Szombaton nem sokkal dél után 0,88 dollárig esett. Kicsit magához tért és délutánra már 0,90 dollár fölött kereskedik.

Eközben az amerikai kriptotőzsde, a Coinbase egy tweetben közölte, hogy „fokozott aktivitásra” hivatkozva nem engedi az USDC-t amerikai dollárra váltani. Hétfőn tervezi a cserék folytatását.

Joseph Edwards, az Enigma Securities befektetési tanácsadója szerint a helyzet „rendkívül súlyos” az USDC számára. „Nem számít, hogy a Circle működése mennyire megbízható, egy stabilcoin ilyen jellegű problémája alapvetően aláássa a bizalmat” – mondta Edwards. „A rövid távú következmények itt drámaiak és kiismerhetetlenek, különösen akkor, ha a rendszereket elkezdik hozzáigazítani a valósághoz, hogy 1 USDC egyelőre nem 1 USD”.”

Forrás: cnbc.com,reuters.com,investing.com

Képek forrása: shutterstuck