Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

DAX – szépen alakul eddig a hónap, merre tovább?

A nemzetközi piacokon továbbra is szépen alakul eddig a 2023-as esztendő. Míg a befektetői hangulat origójában továbbra is az orosz-ukrán háború, illetve a nagy jegybankok monetáris politikája áll, addig a mostanság záruló gyorsjelentési szezon is komoly hatást gyakorolt az egyes vállalatok részvényeinek árfolyamára. A DAX hosszú oldalazás után pedig újból emelkedésbe váltott.

Jelentések után

A gyorsjelentési szezon hagyományosan kiemelten a befektetők fókuszában áll. Ekkor kapunk ugyanis képet arról, hogy az adott cégek milyen teljesítményt nyújtottak a megelőző negyedévben, ami értelemszerűen a cégek értékelésének a nélkülözhetetlen alapja. Mostanra a legnagyobb vállalatok közül a legtöbb már közzétette a 2022 utolsó negyedévére vonatkozó adatsorait. Így egy időre a vállalatspecifikus hírek – legalábbis tömegesen – lekerülhettek a piaci szereplők napirendjeiről.

Továbbra is jelen van ugyanakkor a nagy jegybankok monetáris politikája. Március 16-án lesz esedékes az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése. Nagy kérdés, hogy a jelenlegi inflációs folyamatokat látva az eurózóna jegybankjaként helytálló EKB milyen lépést tesz, illetve milyen kommunikációra számíthatunk. Christine Lagarde, a központi bank elnöke februárban már úgy nyilatkozott, hogy lehetséges, hogy az inflációt sokkal hamarabb legyőztük, mint gondoltuk.

DAX – technikai elemzés

Az OTP Global Markets elemzése szerint az egy hónapos oldalazás után a csökkenésre utaló jelzések a pénteki nappal törlődtek. Az elemzők véleménye szerint mivel egy rést is hagyott felfele a görbe, így az árfolyam mozgás akár további longnak is teret engedhet. A 15 625-ös érték felett tér nyílna a további emelkedés előtt. A vékony zöld trendvonal későbbi törése adhat majd jobb short jelzést. Ez időben hetekkel tolódhat az OTP elemzőinek írása alapján. Ellenállásnak a 15625, a 16250 és a 16875 bizonyulhat szerintük, míg támaszként a 14375, a 13750, a 12500, a 11250 és a kerek 10000 pontos érték szolgálhat.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!