2024 május 15

Putyin nem tudta megfagyasztani Európát

Az oroszok és a nyugat között kirobbant energiaháború mérlege kezd teljesen Európa javára billenni. Komoly küzdelmet tudhatunk magunk mögött, melynek köszönhetően a válság szele egyre enyhül. Fél évvel visszaforgatva az idő kerekét még egy kilátástalan jövőkép tárul elénk. A gáz árfolyama minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, az oroszok egyre kevesebb gázt szállítottak és az európai országok ajtaján már kopogtatott a rezsidémon. A kilátástalan helyzetet úgy néz ki a vártnál is jobban kezelték az EU-s országok.

Az EU elsődleges célja az volt, hogy kiszabaduljon az agresszor uralma alól. Mivel Oroszország biztosította az uniós igények nagyrészét a gáz piacán, ezért a gázcsapok elzárásával komoly fenyegetést jelentett Putyin az Európai Unió országaira. Ennek köszönhetően pedig komoly pénzeket szedett be az energiaexportjából. A háborús gépezetet tehát ezek a bevételek is fűtötték. Lényegében Európa pénzelte Putyin háborúját, és ez nem folytatódhatott tovább. Első és legnagyobb lépés viszont a téli időszak átvészelése volt. És bár komoly összegeket fizettünk ki a méregdrága LNG szállítmányokért, az oroszoktól való függőségünket komoly mértékben sikerült csökkenteni. Egyúton a téli időszakra történő felkészülést is megkezdtük. Jelentős terhet kellett azonban a kormányoknak átvenni a vállalkozásoktól és a háztartásoktól annak érdekében, hogy a gazdaságok ne essenek össze. Nagy segítséget jelentettek ezek a támogatások, illetve a természet is Európa oldalára állt. A mostani téli időjárás ugyanis eddig sokkal enyhébb volt a vártnál, ezzel csökkentve a háztartások fogyasztását, és a keresletet. 

Hiába kopogtat a rezsidémon – Európa elpusztíthatatlan

Az orosz elnök törekvése ellenére a blokk gazdaságai komoly károk nélkül élték túl a leghidegebb hónapokat. Nem dőlhetünk azonban hátra. A prioritást élvező „téli időszak túlélés” helyét most a felkészülés veszi át. Kell ugyanis egy költséghatékonyabb megoldást is találnunk. Az újabb hideg időszak átvészelését nem lehet megint a méregdrága LNG szállítmányokra bízni. Bár Európa nagyobb sebek nélkül jutott túl a gazdasági háború eddigi részén, a kihívások sora nem csökken. Az orosz gazdaság azonban úgy tűnik a gazdasági harcokból vesztesként fog kikerülni. Ez azonban közelről sem jelenti azt, hogy a gazdaság összedőlne. Putyinnak a jelentések szerint három évre elegendő pénze van háborúzni. Elvesztette azonban a legfontosabb piacát, melynek pótlása hatalmas költségekkel jár majd, és éveket vehet igénybe. 

Az előrejelzések szerint március végéig több, mint 50 milliárd köbméter gáz marad a tárolókban. Nem lenne igazságos, ha nem említsük az Európát segítő faktorok között Kínát. Kína kereslete 2022-ban jelentős mértékben csökkent, ezzel enyhítve a kereslet és kínálat közti különbségeket. A világ második legnagyobb gazdasága az egész évben komoly problémákkal küszködött a járvány miatt. Idén azonban várhatóan fellendül a gazdaság, így Európának is eggyel több vetélytársa lehet a szabad kapacitásokért. 2022 végén ugyanis Xi Jinping úgy döntött, hogy muszáj enyhítéseket hozni a zéró-covid stratégiájukba. Hatalmas volt az elégedetlenség és tüntetések sorozata tört ki országszerte. A nyitás utáni hatalmas káosz az előrejelzések szerint idén már enyhülni fog, és a gazdaság fejlődése is megindulhat.

Fényes jövő állhat előttünk

A téli fűtési szezon ilyen egészséges mennyiségű tartalékkal történő befejezése rövid távon pontot tesz gázhiány okozta rémtörténetek végére. Nem mellesleg enyhíti az európai energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat is a következő téli időszak előtt. Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa kedden bejelentette, hogy: „Európa megnyerte az Oroszországgal folytatott energiaháború első csatáját.” Az EU új célja, hogy 2023 novemberéig ismét 90 százalékig feltöltse gáztárolóit. A cél teljesítéséhez már kevesebb LNG-t kell vásárolni a nemzetközi piacon, hiszen a tárolókat nem merítettük ki akkora mertékben. Az Európai Bizottság számai is jól mutatják, hogy a 2022-es téli szezon után 20 százalékos töltöttségről beszélhettünk. Ezen érték feltornázása 90 százalékig sokkal nagyobb erőfeszítést jelentett, mint a mostani várható 50 százalékról.

Forrás: politico.eu