Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Spórolnak a magyarok – és ez most nagyon jó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint decemberben 24,5 %-kal voltak drágább az élet Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt, a 2022-es pénzromlás pedig összességében 14,5 %-os. Nem meglepő, hogy a rendkívüli környezet számos reakciót vált ki a háztartásokból, egy felmérés alapján úgy tűnik, hogy ezek között a takarékoskodás is ott van. És ez több szempontból is nagyon jól jöhet most.

Nagyobb tudatosság

A BÁV Zálog sajtóközleménye szerint a zálogház 2022 decemberében is reprezentatív kutatást készített a lakossági anyagi helyzetéről, valamint pénzügyi tudatosságáról. A kutatás különösen érdekes eredménye, hogy bár a megkérdezettek 71 %-a érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete, 39 %-ról 28 %-ra csökkent azok aránya, akik nem rendelkeznek semmilyen tartalékkal. A tartalék szintjében azonban komoly különbségek vannak, a 30 %-uknál ugyanis legfeljebb 3 hónapra elegendő megtakarításról beszélhetünk.

A felmérés örömre adhat okot abból a szempontból, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is fejlődik a pénzügyi tudatosság – az, hogy egyre kevesebben élnek megtakarítás nélkül, ezt tükrözi. Ennek a kiemelt jelentősége – azon túl, hogy a lakosság a megtakarításából például az államadósság finanszírozásába is beszállhat (most igen kedvező kamatokért ráadásul) – az, hogy egy esetleges válság esetén kevesebb állami segítséggel is átvészelhetik a háztartások a bevételek kiesését vagy csökkenését. A koronavírus miatti lezárások idején például jól láthattuk, hogy mekkora értékkel bírhatnak a pénzügyi tartalékok a bizonytalan munkaerőpiaci helyzetben.

Kisebb kereslet

Ahogy a cikk elején is jeleztük és mindennap tapasztalhatjuk, Magyarország jelenleg legnagyobb gazdasági típusú problémája az évtizedek óta nem látott infláció. Az infláció sok tényezőtől függ, de leegyszerűsítve a kereslet és a kínálat függvénye alakítja az árakat. Ha csökken a fizetőképes kereslet, akkor előbb utóbb meg kell állnia a pénzromlásnak, hiszen már nem lesz, aki megfizetné az adott termékeket a magasabb áron. Más esetben az a jobb, ha a lakossági fogyasztás pörgeti a gazdaságot, ugyanakkor ilyen infláció mellett jó hír, ha inkább megtakarítanak a háztartások – ezzel is csökken az áruk és szolgáltatások iránti kereslet, hozzájárulva az inflációs trendek fordulatához.