Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Döntenek az ország sorsáról – erre figyelj a következő napokban!

Szép emelkedést mutattak fel eddig az idén az európai és a tengerentúli irányadó tőzsdék is. Kérdéses, hogy hogyan tovább, hiszen fontos adatok érkeznek továbbra is, miközben folytatódik a gyorsjelentési szezon. A héten Magyarország is izgulhat, hiszen az egyik legnagyobb hitelminősítő véleményt mond az országról, mint adósról.

Nemzetközi piacok – gyorsjelentések jönnek

Hétfőn az amerikai tőzsdén  Martin Luther King napja miatt nem lesz kereskedés, így kisebb érdeklődésre számíthatunk a hét első napján. Kedden hajnalban számos kínai adat érkezik: információkat kapunk az ázsiai ország gazdasági teljesítményéről, kiskereskedelmi forgalmáról és ipari termeléséről is. 11 órakor az eurózónás és a német ZEW index kerül nyilvánosságra, 13:30-kor pedig a Morgan Stanley és a Goldman Sachs gyorsjelentése hozhat izgalmakat; egy órával később pedig a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet ismerhetjük meg.

Érkezik a héten a Goldman Sachs jelentése is (www.shutterstock.com)

Szerdán hajnalban a japán ipari termelésről, délután az amerikai kiskereskedelmi forgalomról és ipari termelésről kapunk számsorokat. Csütörtökön hajnalban közlik a japán export és import adatokat, 14:30-kor pedig a Philadelphiai Fed index mellett szokásosan megtudhatjuk az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát. Az amerikai tőzsdezárás környékén pedig a Netflix negyedéves számaira lesz érdemes figyelni. Péntek hajnalban ugyancsak Japánból érkezik adat, a hét utolsó kereskedési napján a decemberi inflációs adat kerül közlésre az országra vonatkozóan.

Hazai piac – jön a minősítés

A héten Magyarországgal kapcsolatban fontosabb makroadat nem lát napvilágot, így még a pénteki inflációs adat értékelése lehet napirenden a piaci szereplők körében. Emellett természetesen a nemzetközi piaci hangulat jelentős hatást is gyakorolhat a budapesti börzére is, így továbbra is megéri majd figyelnünk a kinti eseményekre is. Pénteken viszont érdemes lesz a hírfolyamokat figyelni, ugyanis a Fitch Ratings felülvizsgálja Magyarország államadósság besorolását; a döntés jelentős hatást is gyakorolhat a magyar eszközökre és a hazai gazdaság megítélésére vonatkozóan.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak