Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Szakad a gázár – elszállt a még magasabb rezsi réme?

Augusztus végén a nyári hőség ellenére sokat olvashattunk arról, hogy hideg lakásokra kell számítani Európában – erre pedig az elképesztő módon emelkedő gázár adott alapot, amely az irányadó holland tőzsdén 350 euró körüli szintre emelkedett. Azóta nagyobbat szinte nem is fordulhatott volna a világ – egy ötöde a mostani árfolyam az akkorinak.

Óriási fordulat

A nyár utolsó napjaiban valóban elemzések és vélemények tömege jelent meg arról, hogy a 2022/2023-as tél folyamán komoly gázhiány alakulhat ki Európában, vagy ha lesz is elegendő fűtőanyag, annak az ára szinte megfizethetetlen lesz. A gázárak akkori szárnyalása alapján indokolt is volt a félelem, hiszen a korábbi években megszokottakhoz képest körülbelül 10-szeresét kellett fizetni az energiahordozóért. Ráadásul az orosz-ukrán háború tükrében az is egyértelmű volt, hogy az alapvető árfelhajtó tényező nem szűnik meg egyik napról a másikra.

Továbbra is magasan szinten az európai gáztározók töltöttsége (www.shutterstock.com)

Azóta viszont igencsak átalakultak a körülmények. Az európai gáztározók korábban aligha várható tempóban töltődtek fel, elkezdődött az alternatív forrást jelentő LNG terminálok telepítése, más országokból történtek földgázbeszerzések, és az öreg kontinens lakossága is megvágta a fogyasztását. Mindezek tetejébe az Európai Unió végül megállapodott az ársapka bevezetéséről is, így 180 euró fölé február 15-től elméletileg csak rövid időre emelkedhet az irányadó gázár.

Bizonytalan jövő

Egyértelműen örülhetünk annak, hogy ötödére estek vissza a gázárak a csúcsokhoz képest, és már csak 70 euró körül kereskednek a rotterdami tőzsdén az energiahordozóval. A jövő azonban igencsak bizonytalan, és a következő télen újra előkerülhet az energiaválság témája. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az Európai Unió következő téli biztonságos ellátáshoz 30 milliárd köbméter gáz hiányozhat, ha leállnak az orosz szállítások, és a kínai export a 2021-es szinten lesz. Emellett az időjárási tényezőktől is függ majd, hogy idén is kell-e majd aggódnunk a fűtés miatt – korai tehát győzelmet hirdetni még akkor is, ha rövid távon valóban kicsi lehet az esély az energiaválság kialakulására.

Címlapkép forrása: Shutterstock