Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Meghatározó adatok jönnek – erre figyelj a héten!

Az előző héten még nem túl sok makroadatot közöltek az ünnepek után, azonban mostanra már mindenképpen elindul az élet a tőzsdéknél is. Kezdődik ugyanis a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, már a héten számos fontos adatsor napvilágot lát majd – mindeközben pedig itthon a decemberi inflációs adat foglalkoztathatja majd a piacokat.

Jelentési szezon indul

A hét elején még szellősen lesznek csak adatközlések – hétfőn délelőtt a német ipari termelésről és az eurózónás munkanélküliségről ismerhetünk meg részleteket. Kedden és szerdán aztán kiemelt makroadat nem is lát napvilágot, így egészen csütörtökig kell várni a valószínűleg piacot befolyásolni képes számsorokért. Aznap hajnalban tudjuk meg, hogy az 1,6 %-os szintről nőtt-e az infláció Kínában, délután 14:30-kor pedig az Egyesült Államokból érkezik adat a decemberi pénzromlásról. Egy hónapja pozitív meglepetést tudott okozni a vártnál jobban csökkenő infláció, kérdés, hogy a decemberi adat is hasonló hatást vált-e ki.

Érkezik a JPMorgan jelentése is a héten (www.shutterstock.com)

Szintén ekkor közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását is, ami szintén fontos összetevője lehet a Fed monetáris politikájának. Pénteken 11 órakor pedig az eurózónás ipari termelési adatra kell készüljünk, és a hét utolsó kereskedési napján megkezdődik az amerikai börzék gyorsjelentési szezonja is. Közzéteszi 2022 utolsó három hónapjának eredményét a Delta Airlines, a Bank of America, a Wells Fargo, a JPMorgan Chase és a Citigroup is. Végül 16 órakor a Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe lehet még érdekes a pénteki napon.

Jön az inflációs adat

Magyarországgal kapcsolatban alapvetőn két fontosabb makroadat kerül közlésre a következő napokban. Ma reggel az ipari termelési adatot érdemes megnéznünk, pénteken 8:30-kor pedig az inflációs adatot ismerteti majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kétségtelenül az utóbbi adat lesz kiemelt fontosságú, a hazai makrogazdasági környezet talán legfontosabb tényezője most, hogy a pénzromlás hogyan alakul. Az valószínűnek tűnik, hogy újabb több évtizedes csúcsot dönt majd az éves szintű áremelkedés, ennek mértéke azonban egyáltalán nem mindegy a jegybank monetáris politikája és a gazdasági növekedés szempontjából sem.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock