Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Ukrajna visszautasította Putyin tűzszünetét

Az orosz tűzszüneti felhívás akkor hangzott el, amikor Washington új fegyvercsomagot jelentett be Ukrajna számára, amely először tartalmaz Bradley harcjárműveket is, ami áttörést jelent Kijev számára, hiszen hónapok óta kér páncélos egységeket a Nyugati támogatóitól.

Amerikai tisztviselők szerint a 2,8 milliárd dolláros csomag mintegy 50 Bradley-t tartalmaz. Összehangolt bejelentésekben Németország csütörtökön azt is közölte, hogy Marder páncélozott járműveket küld, míg Franciaország szerdán jelentette be, hogy AMX-10 RC páncélozott harcjárműveket juttat el Ukrajnába

A Kreml közölte, hogy Putyin utasította az orosz csapatokat, hogy péntek déltől a teljes fronton szüntessék be a tüzelést, válaszul Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje, Putyin közeli szövetségese karácsonyi tűzszünetre vonatkozó felhívására.
„Abból kiindulva, hogy az ellenséges területeken nagyszámú, magát ortodoxnak valló állampolgár él, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste, valamint karácsony napján részt vegyenek az istentiszteleteken” – áll Putyin parancsában.

Egy valódi tűzszünet Ukrajnában az első lenne tavaly május óta, amikor a felek leállították a heves harcokat a lepusztult Mariupol kikötőjében, hogy az ukrán erők megadhassák magukat.
Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azonban azt tweetelte, hogy Oroszországnak „el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz „ideiglenes tűzszünet”. Tartsa meg magának a képmutatást”.

Az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára, Olekszij Danylov pedig tweetelt: „Tűzszünet? Hazugság és képmutatás. Megharapunk benneteket az ukrán éjszaka éneklő csendjében”.

Joe Biden amerikai elnök a tűzszüneti javaslatról kérdezve azt mondta, hogy szerinte Putyin „próbál némi szuszt találni”.

„Nem szívesen reagálok bármire, amit Putyin mond. Érdekesnek találtam, hogy hajlandó volt kórházakat, óvodákat és templomokat bombázni … 25-én és újévkor” – mondta Biden a Fehér Házban újságíróknak. Oroszország tagadta, hogy civileket célzott volna meg.

Putyin tűzszünete úgy tűnt, hogy Oroszország részéről is kihívásokkal kell szembenéznie. Denisz Puszilin, az ukrajnai Donyeck tartományban, a legsúlyosabb harcok színhelyén Oroszország által beiktatott vezető a Telegramon írt: „Szó sem lehet semmiféle tűzszünetről!”

Szerinte Putyin parancsa csak a támadó műveletek leállítására vonatkozik: „Ez nem azt jelenti, hogy nem válaszolunk az ellenség provokációira. Vagy hogy ebben az ünnepi időszakban semmilyen esélyt nem adunk az ellenségnek arra, hogy javítsa pozícióit az ütközővonalon”.

Az orosz ortodox egyház január 7-én tartja a karácsonyt. Ukrajna ortodox egyháza elutasította a moszkvai pátriárka tekintélyét, és sok ukrán hívő eltolta a naptárát, hogy a karácsonyt december 25-én ünnepelje, mint Nyugaton.

Korábban csütörtökön Putyin közölte Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy Moszkva kész a béketárgyalásokra – de csak azzal a feltétellel, hogy Ukrajna „figyelembe veszi az új területi realitásokat”, utalva arra, hogy Kijev elismerte Moszkva ukrán területek elcsatolását. Az ukrán Podoljak ezt a követelést „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte.

Forrás: reuters.com