Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Rengeteg pénztől esnek el a magyarok – Te is közéjük tartozol?

A megtakarításoknak a lakosság, és az egész gazdaság szempontjából mindig kiemelt jelentősége van. Az elmúlt időszakot jellemző évtizedek óta nem látott inflációs nyomás miatt viszont még fontosabbá vált, hogy a lakosság félretett pénze megőrizze értékét. Erre több megoldás is lehet, de úgy tűnik, hogy a magyarok még mindig a készpénzt, illetve a látra szóló betétet részesítik előnyben – ezzel pedig rengeteg pénztől esnek el nap mint nap.

Brutális összegek kamat nélkül

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 harmadik negyedévének végére vonatkozó adataiból kiderül ,hogy immáron közel 81 727 milliárd forint értékű pénzügyi eszköze van a hazai háztartásoknak. Ha ebből levonjuk a 13 877 milliárdos tartozást, akkor kijön, hogy a nettó pénzügyi vagyona a háztartásoknak nagyjából 67 850 milliárd forint volt szeptember végén. Ez jelentős növekedést jelent egy év alatt, a körülbelül 9,8 %-os bővülés ugyanakkor az éves átlagos inflációt nem tudta legyőzni.

Közölte az MNB a lakosság megtakarításáról szóló adatait (www.shutterstock.com)

Ha tovább vizsgáljuk a hazai megtakarítások szerkezetét, akkor további érdekes információkat szűrhetünk le. Bár részvényből és részesedésből több, mint 36 065 milliárd forintnyi vagyona van a lakosságnak, a tőzsdei részvények ennek nagyon kis részét, 1 641 milliárd forintot tesznek ki. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból közel 10 053 milliárd értékben birtokol a lakosság. Ami viszont a legérdekesebb, hogy fizikai készpénzből 6 841 milliárd van a magyaroknál, látra szóló betétből pedig 11 000 milliárdnál is több.

Elszalasztott pénzek

A látra szóló betét alapvetően nagyon kevés kamatot fizet, főleg, ha a mostani, éves szinten 20 % feletti inflációból indulunk ki. A 11 000 milliárd forintos látra szóló betétállomány reálértékben tehát minden nap jó pár milliárd forinttal csökken. A készpénz pedig értelemszerűen egyáltalán nem kamatozik; bár egyértelmű, hogy szükség lehet bizonyos mennyiségű bankjegy tartására, mint megtakarítási forma kifejezetten nem hatékony. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelenleg fix 11,75 %-os kamatozással forog, míg a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) hozama jelenleg 14,6 %-os a futó kamatperiódusban. – mindkét állampapír kamatadó-mentes ráadásul. Akár 1 millió forint készpénzen is így egy év alatt százezres nagyságrendű összeget bukik valaki ha készpénzben tartja ahhoz képest, mintha például állampapírba helyezné. Érdemes lehet tehát a készpénz helyett vagy mellett valamilyen más megtakarítási formát is keresni.

Forrás: https://statisztika.mnb.hu/idosor-1334