2024 október 03

Elképzelhető az áram áfájának csökkentése

Felbermayr a Salzburger Nachrichten című lapnak azt mondta, hogy az áramot terhelő általános forgalmi adó 20 százalékról 10 százalékra csökkentésének látná értelmét, a gáz áfáját viszont változatlanul hagyná, és nem tartja szükségesnek az energiaárak általános adócsökkentését sem. Az energiahordozókra kivetett adó „nem olyan tétel, amellyel az ember jojózik, hol felfelé, hol lefelé, az aktuális piaci helyzettől függően” – jelentette ki. A szinte minden háztartás számára biztosított energiaköltség-bónuszt „locsolókannás elosztásnak” nevezve bírálta. Az emelkedő villamosenergia- és gázárakat „nem lehet szubvenciókkal nemlétezővé tenni” – mondta a Gazdasági Kutatóintézet vezetője. Megfontolandó lenne viszont az áramadó csökkentése az uniós minimumra. A megújuló energiák elterjedését fel kell gyorsítani Európában, mert ha a villamosenergia-ellátás növekszik, az kihat az árára is – közölte Gabriel Felbermayr.

A viszonylag olcsó villamos energia felgyorsíthatja az átállást a dízelről az elektromos meghajtásra vagy a gázról a hőszivattyúra. A „tiszta” villamos energia persze fizikailag megkülönböztethetetlen a „piszkos” (fosszilis energiahordozókból termelt) áramtól – mondta. Felbermayr meg van győződve arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra kivetett szén-dioxid-adó, amely Ausztriában idén júliusban válik esedékessé, a klímabónusz ellenére is tovább növeli majd az inflációt. A Wifo főnöke közölte, hogy az uniós adórendszer önmagában nem hoz lényeges változást a „tiszta és a piszkos” energiatermelés tőkeköltségeiben, mert nem lesz nagy hatása a beruházásokra. Ha azonban az EKB csak „zöld” értékpapírokat fogadna el fedezetként a bankokkal folytatott ügyletei során, az alapjaiban változtatna a helyzeten – -ismertette a távirati iroda.

Az osztrák szociáldemokrata párt (SBÖ) és az ÖGB szakszervezeti szövetség jó ötletnek tartja az áram áfájának csökkentését. Jörg Leichtfried, az SPÖ alelnöke szerint a Wifo főnöke tulajdonképpen a pártja javaslatát támogatta. Korinna Schumann, az ÖGB alelnöke emlékeztetett novemberi követelésükre, amikor az energiaáfa gyors felfüggesztését sürgették, mert „ami a gasztronómia és a szállodák esetében lehetséges, annak a gáz és a villamos energia esetében is lehetségesnek kell lennie”.