2024 október 03

Az osztrákok most inkább ingatlanba fektenének

A lakó- és logisztikai vállalatok esetében a megkérdezett piaci szereplők mindenhol további áremelkedésre számítanak. A Corona-járvány által érintett eszközosztályok esetében a jelek a fellendülés irányába mutatnak. „A világjárvány okozta nagyfokú bizonytalanság ellenére az osztrák ingatlanpiac eddig rendkívül válságálló befektetési lehetőségnek bizonyult. A tendencia várhatóan jövőre is folytatódik, ami igazán jó jel mind telephely létesítési, mind ingatlanpiaci befektetési szempontból” – mondta Stephan Größ, az EY Law partnere és az EY Austria ingatlanágazati vezetője. Az előző évhez képest a piac vonzóbbá vált – állapította meg az EY az aktuális ingatlanbefektetési piaci trendbarométer értéke alapján.

A megkérdezett piaci szereplők 93 százaléka biztos abban, hogy az osztrák ingatlanpiac vonzó befektetési lehetőségeket kínál. A válaszadók több mint fele (52 százalék) nagyon vonzónak tartja a helyszínt – tavaly ez az arány még csak 35 százalék volt. A befektetések volumene várhatóan stabilizálódik az idén, miután a Corona-járvány tavaly még nagy bizonytalanságot keltett. Idén még minden tizedik (9 százalék) sem számít csökkenő beruházási volumenre, szemben a tavalyi 28 százalékkal. A megkérdezettek fele a beruházások volumenének magas szinten maradását, 40 százalékuk pedig növekedését várja. Az árak tekintetében a lakó- és logisztikai ingatlanok esetében további emelkedés, a szállodák esetében pedig stabilizálódás várható.

Az irodai és kiskereskedelmi ingatlanok vagy bevásárlóközpontok esetében a várható áralakulás erősen függ az ingatlan konkrét elhelyezkedésétől. A lakóingatlanok továbbra is keresettek, és az előző három évhez hasonlóan változatlanul a legnépszerűbb eszközosztályt (90 százalék) képviselik. Az egészségügyi ágazat ingatlanjai egyre vonzóbban, a befektetők kétharmada lát bennük jó lehetőségeket, szemben a tavalyi 43 százalékkal. A világjárvány által közvetlenebbül érintett ágazatokban a jelek – néhány kivételtől eltekintve – a fellendülés irányába mutatnak. A felmérés szerint az irodák (75 százalék), az üzleti szállodák (62 százalék) és a szolgáltatásokkal ellátott bérlakások (60 százalék) valószínűleg már nagyrészt kiheverték a válságot. Az EY szerint az üdülőszállodák és a periférikus helyeken lévő irodák is vagy jól teljesítenek ismét, vagy várhatóan a következő három évben lendül fel a forgalmuk – ismertette a távirati iroda.

A bevásárlóközpontok és a kiemelt osztályú irodaházak esetében a helyzet továbbra is ingatag, az ingatlanbefektetők többsége azt feltételezi, hogy nem is fognak teljesen kilábalni a válságból. Regionális szempontból változatlanul a bécsi ingatlanok álltak a befektetők érdeklődésének középpontjában. Bécs után Graz, Linz és Salzburg a legnépszerűbb helyszínek. A befektetők 90 százaléka úgy látja, hogy az ingatlanok védelmet nyújtanak az emelkedő infláció ellen, 82 százalékuk szerint az infláció lényeges szerepet játszik az ingatlanpiacon. Az iparág a digitalizációt, az éghajlatváltozást és az urbanizációt tartja a következő évek fő befolyásoló tényezőinek. Az EY tanulmánya egy 2021 októberében és novemberében mintegy hatvan ingatlanpiaci nagybefektető körében végzett felmérésen alapul.