Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Kivonul Japánból a Kraken

Egy szerdai blogbejegyzésben a Kraken közölte, hogy 2023. január 31-én megszünteti a japán leányvállalatán, a Payward Asia-n keresztül nyújtott kriptokereskedési szolgáltatásait, és 2023. január 31-én kivonja magát a japán pénzügyi szolgáltató ügynökség nyilvántartásából.

Ez a második alkalom, hogy a Kraken elhagyja a japán piacot. Az első 2018-ban volt, amikor négy évvel azután, hogy 2014-ben eredetileg megalapította a japán kirendeltséget, bezárta azt. 2020-ban indult újra az országban.

A Kraken szerint a lépés „része a Kraken azon törekvésének, hogy az erőforrásokat és a befektetéseket azokon a területeken helyezze előtérbe, amelyek összhangban vannak a stratégiánkkal, és amelyek a Kraken számára a legjobb pozíciót jelentik a hosszú távú siker érdekében”. Döntésének okaként a „jelenlegi japán piaci körülmények” és a „globálisan gyenge kriptopiac” kombinációját említette.

A japán ügyfeleknek január 31-ig van idejük arra, hogy kivonják fiat- és kriptotartozásaikat a Kraken platformról – közölte a vállalat. Lehetőségük lesz arra, hogy vagy kivegyék kriptójukat egy külső pénztárcába, vagy készpénzre váltsák és átutalják a japán jent. Január 9-től a japán felhasználók már nem tudnak majd befizetni a számlájukra, bár a kereskedési funkciók megmaradnak, így az egyenlegüket át tudják váltani az általuk választott eszközre.

A Kraken a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a CoinMarketCap adatai szerint napi 408,9 millió dolláros kereskedési volument bonyolít le.

Számos más nagy iparági szereplővel együtt az utóbbi időben mélyen költségcsökkentő üzemmódba kapcsolt. November 30-án a cég 1100 munkahelyet, azaz a munkaerő 30%-át építette le, amire a „jelenlegi piaci körülményekhez való alkalmazkodás” miatt volt szükség.

A kriptopiacot mindenféle botrányok sújtották idén, amit az iparág „annus horribilisének” neveztek.

A lejtmenet a Terra, az egykor 60 milliárd dolláros stabilcoin-üzemeltető bukásával kezdődött, majd számos más, a projektnek kitett cég, köztük a Celsius kriptohitelező és a Three Arrows Capital fedezeti alap bukása követte.

Az FTX kriptotőzsde csődje, az eddigi legjelentősebb iparági kudarc. Az ellentmondásos társalapító és korábbi vezérigazgató Sam Bankman-Friedet óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miközben csalás és más büntetőjogi vádak miatt bírósági tárgyalásra vár.

A bitcoin árai és más digitális valuták árfolyama lefelé csúszott, mivel a befektetők elkedvetlenedtek a piactól, és mivel az emelkedő kamatlábak nyomást gyakoroltak a spekulatív eszközökre, például a technológiai részvényekre. Bitcoin, a világ legnagyobb tokenje, idén eddig több mint 60%-ot esett.

Forrás: cnbc.com