Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Hihetetlen – olcsóbb a gáz, mint egy éve

Egészen elképesztő nézni, hogy az irányadó holland gáztőzsdén milyen utat járt be az energiahordozó árfolyama az utóbbi hónapokban. Augusztus végén még a teljes európai gazdaság összeomlásával fenyegető gázárakról lehetett olvasni, ma viszont kijelenthető, hogy alacsonyabban áll a TTF gáz árfolyama, mint tavaly karácsony előtt.

Nagyot változott a világ

Augusztus végén 350 euró környékére emelkedett a legközelebbi leszállítású gáz árfolyama, amely a megszokott árszinthez képest nagyjából 8-10-szeres növekedésnek felelt meg. Nem véletlenül alakult ki kisebb fajta pánik még a szakértők körében is, hiszen ezt az árat kevés vállalat és háztartás tudja úgy kifizetni, hogy az ne okozna jelentős problémát és ezáltal nemzetgazdasági szinten is visszaesést. Azóta viszont elindult az energiával való takarékosság, feltöltésre kerültek az európai gáztározók, alternatív beszerzési utak után néztek az európai államok.

Ráadásul döntés született az uniós gázársapkáról is, amely február 15-től maximum 180 euróig engedi a gáz árfolyamát. Értelemszerűen így kevésbé vonzó az energiahordozó árának emelkedésére spekulálni a tőzsdén, hiszen van egy igen erős üvegplafon, amely fölé a döntéshozók nem engedik, hogy tartósan menjen az árfolyam. Már anélkül is segítheti tehát az ársapka az energiakrízis megoldását, hogy bármikor is ténylegesen alkalmazásra kerüljön.

Olcsóbb, mint tavaly

A gáz árfolyama november első felére is 100 euró közelébe emelkedett, onnantól viszont nagyjából egy hónapnyi emelkedés következett, amely során másfélszeresére nőtt a TTF ára. Azóta viszont intenzív lejtmenetet láthatunk, és ma már 85 euró alatt is láthattuk az árfolyamot. Tavaly december 24-én 95 euró körüli értékek voltak a jellemzők, így már valóban csökkent a gázár egy év alatt. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy már 1 éve is nagyot emelkedett az árfolyam, 2021 nyarán például mindösszesen 25 eurót kellett fizetni a földgázért a holland tőzsdén.

Címlapkép forrása: Shutterstock