Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Nagyot megy a forint – szokjunk hozzá a szárnyaláshoz?

Az elmúlt hetekben egyáltalán nem mondható, hogy unalmasan alakult volna a magyar fizetőeszköz árfolyama a főbb devizákkal szemben. A forint az euróval szemben alig több, mint 10 nap alatt több hónapos mélyponttól másfél hónapos csúcsig erősödött, nagyon messze kerültünk tehát ismét a történelmi mélypontoktól.

Eseménydús időszak után

Bár most már régi emléknek tűnhet, múlt hétfőn az EUR/HUF kurzus még a 420-as szint felett is járt. Onnan viszont villámgyorsan erősödni kezdett a hazai pénznem, miközben számos fontos esemény történt országspecifikus és nemzetközi piaci szempontból is. Az Európai Tanács elfogadta a helyreállítási alap forrásaira vonatkozó terveinket, és az Operatív Program 65 %-ának befagyasztása helyett a források 55 %-ának zárolását írta elő.

A nemzetközi piaci hangulat is kedvezően alakult előző héten, miután az amerikai infláció kisebb lett a vártnál, és a Fed csupán 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre, lassítva ezzel a szigorítási tempón. A piacok számára kulcsfontosságú a nagy jegybankok monetáris politikájának kérdése, hiszen ez alapvetően meghatározó a gazdasági teljesítmény és a likviditás szempontjából is. Kedden pedig az MNB kamatdöntő ülése érkezett – bár a jegybank nem változtatott az irányadó rátán, Virág Barnabás a háttérbeszélgetésen kiemelte, hogy továbbra is fennmaradnak a likviditást szűkítő eszközök.

Lassan itt az év vége

Annak ellenére, hogy ma már a 400-as szinthez közelített az EUR/HUF kurzus, ez az árfolyam még mindig gyengébb forintot jelent, mint 2021-ben bármikor. Az év hátralévő néhány kereskedési napjában dől el, hogy végül milyen egyenleggel búcsúztatja a folyó évet a magyar fizetőeszköz, az azonban biztos, hogy nem voltunk híján az izgalmaknak a forint kapcsán az utóbbi 12 hónapban. Azt persze előre nem tudni, hogy a következő esztendő is ennyire mozgalmas lesz-e, de pár hete a profik kifejtették már várakozásaikat a forint jövője kapcsán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!