Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Esnek a gázárak – a miniszterelnök is megszólalt a rezsiről!

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart ma Orbán Viktor, az idei utolsó Kormányinfó keretei között. Számos fontos téma terítékre került, kezdve az euró bevezetésének esélyeitől az infláción és az ársapkán át egészen a paksi bővítésig és a kínai kapcsolatokig, azonban kiemelkedő fontosságú közülük az, amit a kormányfő a rezsicsökkentésről mondott.  

Nagy volatilitás

Az talán nem újdonság, hogy általában véve igen volatilisen alakul a holland gáztőzsdén az irányadó TTF gáz árfolyama. Augusztus végén 350 euró felett is állt ugyanis az energiahordozó árfolyama, ami akkor a teljes gazdasági összeomlás rémével fenyegette az európai gazdaságokat. Azóta viszont alternatív gázbeszerzésekről történt megállapodás, feltöltődtek az európai gáztározók, és a lakosság és a vállalatok is jelentős megtakarításba kezdett az energiahordozók kapcsán, csökkentve ezzel a keresletet.

Egyre olcsóbb a gáz a holland tőzsdén (www.shutterstock.com)

Viszonylag új hír, hogy megállapodás született az uniós gázársapkáról. A pontos mechanizmusról ebben a cikkünkben írtunk bővebben, azonban a legfontosabb, hogy 180 euró feletti árfolyam esetén lép érvénybe a szabályozás, amely megakadályozza, hogy tartósan ezen szint felett kereskedjenek az energiahordozóval az irányadó holland gáztőzsdén. Jelenleg azonban igen messze vagyunk ettől az árszinttől, igaz, az ársapka is február 15-től lép csak életbe. Ma már 100 euró alá esett a TTF árfolyama, ami óriási csökkenés akár az ősz eleji, közepi szintekhez képest is.

Nem változik a rezsiár

Érthető tehát, hogy a mai Kormányinfón is felmerült az energiaárak kérdése, kiemelten arra vonatkozóan, hogy várható-e változás a jelenlegi rezsiszabályokban. Orbán Viktor kifejtette, hogy a kormány nem tervezi megváltoztatni a rezsiárak jelenlegi rendszerét, a korábbi rendszerben is hosszú ideig változatlanok maradtak az árak. Egyelőre tehát nem függ a gáztőzsdén tapasztalt kilengésektől az, hogy mennyit fizetünk a rezsiért, a hosszabb távú árazások miatt viszont mindenképpen érdemes így is figyelemmel követni a TTF alakulását.

Címlapkép forrása: Shutterstock