Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Itt az ársapka – jön újra az olcsó rezsi?

Tegnap kifejezetten fontos megállapodás jött létre Brüsszelben. Sok hónapnyi huzavona után ugyanis a tagállamok megállapodtak a földgázra bevezetendő ársapkáról, végül nagyon más feltételek mellett, mint amiket a korábbi tervek tartalmaztak. A döntés komoly befolyással bírhat a gázpiacra, a hazai rezsiárakat azonban maximum hosszabb távon érintheti.

180 eurós limit

A gázársapkáról szóló megállapodás értelemben a mechanizmus akkor lép életbe, ha a holland  tőzsdén jegyzett, irányadónak tekinthető TTF gáz ára három egymást követő kereskedési napon 180 euró fölé megy. Korábban erre bőven volt példa, emlékezhetünk, hogy augusztus végén 350 euró körül is állt a gázár. Emellett szintén érvénybe lép az ársapka, ha a TTF aktuálisan legközelebbi ára 35 euróval legalább magasabb, mint az LNG referenciaára az érintett napokon.

Biztosított a téli gázellátás Európában, inkább a jövőre koncentrálhatnak a tagállamok az ársapkával (www.shutterstock.com)

Az ezen feltételek mellett aktiválódó dinamikus ajánlati limit 20 munkanapig érvényes, vagy pedig addig, amíg három egymás követő napon keresztül 180 euró alá esik újból az árfolyam. A legfontosabb tehát, amit meg kell jegyeznünk az az, hogy a szabályozás 180 euró körüli gázár felett aktiválódik, ezzel mesterségesen egy adott szint alatt tartva, a gyakorlati hatását tekintve pedig mesterségesen leszorítva a gáz árát.

Egyelőre változatlan

Fontos részlet, hogy maga az ársapka február 15-től él, tehát majdnem két hónapokig még nem alapozhatunk az intézkedésre – bár az, hogy nemsokára érvénybe lép, már önmagában is jelentős hatást gyakorolhat a gázárra. Jelenleg a januári kontraktus árfolyama 110 euró alatt jár, így egyébként is bőven messze van még a döntéshozók által meghatározott 180 eurós árfolyam. Másrészt a magyarországi rezsiárakat közvetlenül még nem befolyásolja az ársapka, hiszen külön gázszerződések alapján biztosított a hazai energiaellátás, és jelenleg nincs szó a régi rezsicsökkentés visszaállításáról. A későbbiekre nézve azonban egyáltalán nem tét nélküli az uniós döntés, hiszen hozzájárulhat a gázárak tartósan alacsonyabb szintjéhez, ami már számunkra sem mindegy.

https://www.reuters.com/business/energy/eu-countries-make-final-push-gas-price-cap-deal-this-year-2022-12-19/

Címlapkép forrása: Shutterstock