Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Növekvő aukciós átlaghozam – mire érdemes figyelni?

Csütörtökön szokásosan megtartotta államkötvény aukcióját az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ma a 2 éves, az 5 éves és a 10 éves állampapírok értékesítése zajlott le, a hosszabb lejáratú államadósság-finanszírozás szempontjából volt tehát fontos az aukció. Az aukciók során érdemes néhány adatot figyelemmel követnünk.

Meghirdetések, elfogadások…

Ahogyan azt megírtuk, az ÁKK alapvetően 40 milliárd forintért kínált 2 éves, 20 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt. Ha ezen mennyiségek alatt alakultak volna az elfogadott összegek, akkor az valószínűleg az alacsonyabb befektetői érdeklődésnek lett volna köszönhető. Azonban egyáltalán nem így történt, és nem is így szokott történni – a 2 éves kötvényre 78 milliárdnyi ajánlat érkezett, amiből az ÁKK 65,5 milliárdot fogadott el.

Az 5 éves kötvényekből 62,6 milliárdért vásároltak volna a forgalmazók, ebből végül 42 milliárd került befogadásra. A 10 éves állampapírok esetén is túljegyzés volt, 82,1 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot az intézmények, ebből végül 40 milliárd forint teljesült. Mindhárom állampapír esetén jókora érdeklődésről beszélhetünk tehát, ebből le is vonhatjuk a következtetést, hogy a befektetők bőségesen vásárolnának továbbra is magyar államkötvényt. Ez pedig kiemelten fontos információ az adósság biztonságos finanszírozása szempontjából.

… és a hozam

A másik igazán fontos tényező az, hogy milyen hozam mellett jegyzik le a piaci szereplők az államkötvényeket. Mindez ugyanis jelentős hatással bír arra, hogy mennyire drága finanszírozni az államadósságot, és információt közvetít az országspecifikus befektetői megítélésről is. Kockázatosabbnak tekintett országok állampapírjait ugyanis értelemszerűen csak magasabb kamatok mellett hajlandók megvásárolni. Végül ma az aukciós átlaghozam a 2 éves kötvényeknél 11,57 %, az 5 éves kötvényeknél 9,07 %, a 10 éves papíroknál pedig 8,56 % volt.