Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Ukrajna a NATO megbocsátása ellenére sem ismer el semmit

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy kedd este, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban két ember meghalt, miután rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Az elsődleges spekulációk arról szóltak, hogy egy orosz rakéta tévedhetett Lengyelország területére, az oroszok a kezdetektől tagadták, hogy ők állnak a Lengyelországot ért rakétatámadás mögött. Oroszország „szándékos provokációnak” titulálta az incidenst.

Szerdán magas szintű diplomáciai találkozók sora zajlott, a NATO is rendkívüli ülést tartott, újabb részletek derültek ki az incidenssel kapcsolatban. A jelenlegi adatok alapján az elsődleges vizsgálatok arra utalnak, hogy a Lengyelországot ért rakétaért az ukrán légvédelmi rendszer volt a felelős.

Zelenszkij az ukrán televíziónak elmondta, hogy „a legfelsőbb katonai vezetőim biztosítottak arról, hogy nem a mi rakétánk csapódott be Lengyelország területére. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna nem hibás”. Az incidens nemzetközi felháborodást váltott ki, fokozódnak a félelmek, hogy a NATO és Oroszország között szélesebb körű konfliktus törhet ki.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, hogy „előzetes elemzések szerint az incidenst valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta. De hadd legyek világos, ez nem Ukrajna hibája. Oroszországot terheli a felelősség, mivel tovább folytatja illegális háborúját Ukrajna ellen.”

(www.shutterstock.com)