Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Szétverik a forintot – sosem lesz vége?

A mai nap sem alakul jól a magyar fizetőeszköz számára, de ez egyáltalán nem nevezhető újdonságnak. A forint ugyanis az utóbbi napokban lényegében folyamatosan esik, ma a dollárral és az euróval szemben is új mélypontot láthattunk. A befektetői bizalom tehát továbbra is nagyon alacsony, és a legnagyobb kérdés az az, hogy megmenti-e még bármi vagy bárki a forintot a megállás nélküli eséstől.

Nagyon nagy a baj

A forint szakadása számos tényezőre vezethető vissza. A magas gázárak beszerzése miatt áramlik ki a deviza az országból, és ezzel párhuzamosan rég nem látott mínuszban áll az ország külkereskedelmi egyenlege. Továbbra sincsen megállapodás az uniós forrásokról, ami a jelenlegi makrogazdasági környezetben jelentős kockázatot hordoz magában. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberben végén bejelentette, hogy vége a kamatemelési ciklusnak, tehát a forintot eddigi segítő erő tűnhetett el.

Leállt a kamatemelésekkel az MNB

A belső tényezők mellett a nemzetközi piaci folyamatok sem kedveznek a forintnak. Egy rossz makrogazdasági adatra is büntetik a forintot, ahogyan azt ma délután is láthatjuk. A sérülékeny devizák számára ugyanis mind a rossz piaci hangulat, mind a forint mostanában látott erősödése rossz hír. És akkor még nem említettük a szomszédunkban dúló háború jelentette nyomást és bizonytalanságot.

Jön-e segítség?

Az ilyen mértékű forintesés kapcsán fel szokott merülni, hogy a fiskális vagy monetáris politika beavatkozik-e, megtámasztja-e a hazai fizetőeszközt. Ez többféleképpen történhet, például mind jegybanki, mind kormányzati szereplők adhatnak ki optimista nyilatkozatokat, ez szóbeli intervenciónak tekinthető. Emellett rendkívüli kamatemeléssel, nyílt piaci intervencióval is csökkenthető a forinton lévő nyomás, érdemes lesz figyelni, hogy él-e ezen eszközökkel a központi bank. Nehéz látni ugyanis az esés végét, lényegében légüres térben fuldokol a forint.

Címlapkép forrása: Shutterstock