Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szárnyaló infláció – de stagnáló forint

Az augusztus eddig kifejezetten jól sikerült a magyar fizetőeszköz számára, a 400 feletti szintekről az EUR/HUF kurzus ugyanis jócskán a kritikus kerek szint alá tudott süllyedni. És ami még fontosabb, a forint képes volt megőrizni a megszerzett erejét a korábbiakkal ellentétben, amikor is csak néhány napig tartott ki maximum a hazai pénznem tündöklése. A ma megjelent inflációs adat aggasztó lehet a forint megítélése szempontjából, de egyelőre még sincs jelentős árfolyam-reakció.

Javuló hangulat és optimizmus

A forint elmúlt nagyjából egy hétben bemutatott erősödésének számos oka van. Kiemelkedik ezek közül az országspecifikus befektetői bizalom növekedése, a korábbiakhoz képest jelentősen kisebb a nyomás a magyar eszközökön. A kormány kiigazító intézkedései ugyanis a költségvetési stabilitás irányába mutatnak,  ez pedig meglehetősen fontos a forint piaci megítélésének szempontjából. Ráadásul a nemzetközi piacokon is sokat javult a hangulat, gyengült a dollár, ezek pedig a sérülékeny devizák számára csaknem mindig jó hírként értelmezhetők.

Bízhat az MNB-ben a piac, ezért is erősödhetett a forint

Emellett a jegybanki politikába vetett bizalom növekedését is jelezheti az erősebb forint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis júliusban is meglehetősen nagyot szigorított, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot. A lépéssel a jegybank újra kifejezte az infláció letörésére irányuló szándék elszántságát, és úgy tűnik, a pénzpiacok stabilitását is szem előtt tartja az MNB. Kérdés persze, hogy hol lehet a kamatemelések vége, miután az egész régióban már így is hazánkban a legnagyobb az irányadó ráta jelenleg.

Infláció – újabb csúcs

Ma 9 órakor közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a friss inflációs adatsort. Eszerint év/év alapon 13,7 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 24 éves rekordnak felel meg. A megdöbbentően magas adat ellenére a forint nem kezdett egyelőre gyengülésbe, sőt; némi további erősödést láthatunk a főbb devizákkal szemben. A fenti, továbbra is meglévő pozitív tényezők mellett a reakciót okozhatja, hogy a piaci szereplők ezek szerint meglehetősen magas inflációt árazhattak be, így nem volt meglepő a pénzromlás mértéke. Valamint a magas infláció további jelentős monetáris szigorítást tesz indokolttá, biztosabbá vált tehát, hogy az MNB tovább folytatja határozott kamatemelését.