Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Tippek, hogy a lámpaválasztásban se tévedhess

A világítótestek nemcsak fényt adnak, hanem sokkal mélyebb üzenetet is hordoznak: melegséget, hangulatot és egy csipetnyi egyediséget tudnak adni minden enteriőrhöz. Vagy – rosszabb esetben – elég sokat tudnak rontani rajta. Lássunk hát pár tippet, hogy minden tökéletesen menjen majd a lámpák kiválasztása során!

Inspiráló ötletek és sejtelmesség a hálószobádban

Ha megnézel pár képet a DODO weboldalán a világítás kategóriájában, nagyon érdekes és szép megoldásokat láthatsz. Bátran meríts ötletet ezekből! Ha nem szeretsz például nagyon sok időt eltölteni az asztali és az állólámpák keresgélésével, akkor a rejtett világítást valószínűleg pont neked találták ki. 

Rendkívül elegáns megoldások léteznek már ebben a műfajban is. Feldobhatod vele nemcsak a nappalidat, hanem a hálószobát is sokkal sejtelmesebbé varázsolhatod ezzel. A konyhapult alá helyezve pedig egy világító lámpacsík még az előkészítő munkákhoz is a megfelelő fényt adja majd.

Harmónia vagy harsányság is lehet, ha illik a stílushoz

Szinte közhelyszámba mehet már az a kijelentés, hogy „egy lámpa már nem csupán egy lámpa”. Csak rajtad áll, hogy hangsúlyos elemként alkalmazod majd az adott térben, vagy inkább – mint azt a fenti sorokban is olvashattad – a háttérbe húzódva, a környezetbe teljesen belesimulva alkalmazod. 

Nagyon lényeges, hogy minden esetben az uralkodó stílushoz mindenképpen harmonikusan illeszkedő darabokkal operálj, különben az eklektikus hatás olykor kissé vicces, de van, hogy lelombozó eredményt ad majd. Persze vannak olyan helyzetek, hogy a merészséged igazán eredeti megoldásokat hoz létre. 

Nyugodtan kísérletezz csak, keverd az állólámpákat és az asztali lámpákat, de minden esetben passzoljanak inkább az adott helyiség színvilágához: víz típusú színekhez a rózsaszín nem mindig ideális, de ahol a semleges színek uralkodnak, ott a különlegesebb és formabontó elképzeléseid is jól működhetnek.

Játék a fénnyel és egyéb elemekkel

Érdemes a lámpákat az adott célnak megfelelően alkalmazni. Fürdőszobában vagy a pipereasztalnál a fentről érkező fénysugarak olykor árnyékot adnak ahelyett, hogy a megfelelő helyeket mutatná jól az oldalról érkező lámpatest. 

Egy tükör az ablakkal vagy egy erős lámpával szemben sugárzóan fényessé teheti a sötétebb szobát. Nemcsak egy falipolccal vagy a hosszanti csíkozású tapétával tudod optikailag magasítani a teret, hanem függőlámpákkal is. Ha ezek vékonyabb vezetékeken lógnak lefelé, a szemet felfelé irányítják majd a minimál lámpáid, és a térkitöltés is megoldott ezzel. A falilámpákkal teret szabadíthatsz fel az asztalokon, melyek egyben remek dekorációs elemek, és még egyes tárgyaidra is ráirányíthatod a figyelmet.