Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Hatalmasat szigorított az MNB, korrekció a forintnál

Ezt a hetet még 400 körül kezdte az EUR/HUF kurzus, azóta viszont minden a forint hirtelen és gyors gyengüléséről szól. A magyar fizetőeszköz látványos zuhanásának jó pár kiváltó oka volt, és egy idő után már öngerjesztő folyamattá is vált a gyengülés. Egyedül Virág Barnabás szavai hoztak megnyugvást tegnap kora délután, most pedig a rendkívüli szigorítást dolgozhatják fel a befektetők.

Pánikszerű esés után

Az elmúlt két napban egészen hihetetlen folyamatok mentek végbe a forint piacán, a hazai pénznem szakadása sokszor óránként hozott újabb és újabb mélypontot. A forint hanyatlását számos tényező váltotta ki; az uniós forrásokról szóló vita bizonytalansága, az állami beavatkozások miatt csökkenő befektetői bizalom, a költségvetés és a folyó fizetési mérleg hiánya, az inflációs nyomás, a nemzetközi hangulat változékonysága, a dollár erősödése.

Mindezek eredményeképpen tegnap délután már majdnem 417 forintot kellett adni egyetlen euróért a devizapiacon, ami nemcsak új mélypont, de már napokon belül is szignifikáns gyengülés. A riasztónak mondható pénzpiaci folyamatot végül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem hagyta szó nélkül. Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy ma határozottan fellép a jegybank az egyhetes betéti tender kamatszintjének emelésén keresztül.

200 bázispontos emelés

Ma reggel 9 órakor 200 bázisponttal 9,75 %-ra emelte az irányadó rátát az MNB, ami óriási kamatemelésnek számít. Ezzel nem tartott sokáig a kettős kamatrendszer megszűnése, ugyanis a rendkívüli lépésnek köszönhetően újra elvált egymástól az alapkamat és az egyhetes betéti tender kamatszintje. Újra bonyolultabbá vált tehát a monetáris szigorítás követése, a forint hihetetlen esése miatt azonban egyértelműen érthető döntés az MNB lépése.

2 %-kal emelte egy csapásra az irányadó rátát a jegybank

A következő napokban derülhet ki, hogy összességében milyen hatással bír a jegybank üzenete. A szigorítással ugyanis végképp kiderült, hogy van olyan mértékű forintgyengülés, aminek értelemében fél nappal előre is rögzíti az MNB, hogy fel fog lépni a pénzpiaci folyamatok láttán. Mindenesetre a mai szigorítás hírére egyelőre erősödésbe kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.