Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Soha nem látott mértékű esés a kriptopiacon júniusban

A szárnyaló infláció, a Fed kamatemelései, az orosz-ukrán háború és a Kínában a Covid-19 miatt újonnan bevezetett korlátozások alaposan megviselték a világgazdaságot. Az amerikai vezető tőzsdeindexek is komoly eséseket szenvedtek el, az S&P 500 1970 óta, 52 éve nem teljesített ilyen gyengén az év első felében.

A spekulatív jellegű kriptovaluták piacán még rosszabb a helyzet, az elmúlt időszakban óriási mértékű visszahúzódások szemtanúi lehettünk.

Merre tovább? (www.shutterstock.com)

Meredek esések a kriptopiacon

A legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin 2022-ben közel 60 százalékot esett. A Dow Jones Market Data adatai szerint korábban még soha nem zárt ilyen gyenge félévet a bitcoin, legutoljára 2018-ban zárt hasonlóan gyenge félévet, akkor azonban csak 54.7 százalékot esett a kriptovaluta.

A júniusi teljesítmény is különösen gyengén alakult a kriptovaluták piacán. A bitcoin több mint 38 százalékot esett júniusban, ekkora mértékű visszahúzódásra, egyetlen hónap leforgása alatt még sosem volt példa a bitcoin történelmében. A piaci kapitalizáció alapján második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum durván 47 százalékot esett júniusban, idén pedig több mint 70 százalékot.

A bitcoin a tavaly novemberi 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest jelenleg több mint 70 százalékos mínuszban van. Az ethereum szintén tavaly novemberben tudott mindenkori csúcsra törni, a 4865 dolláros szinthez képest jelenleg közel 80 százalékkal kevesebbet ér a kriptovaluta.

A Fed agresszív fellépését követően, a recessziós és inflációs félelmek közepette nincsenek jó helyzetben a spekulatív jellegű kriptoeszközök. Meredek visszaesések szemtanúi lehetünk, a kriptovaluták piaci kapitalizációja 2021 novemberében közel 3 billió dolláron alakult, idén áprilisban még 2 billió dolláron, jelenleg pedig már 1 billió dollár alatt van ez a szám.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com